Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Propunere din partea Germaniei pentru salvarea acordului nuclear cu Iranul

Europa trebuie să instituie sisteme de plăţi independente de Statele Unite dacă doreşte să salveze acordul nuclear dintre Iran şi principalele puteri, acord care a fost abandonat de preşedintele Donald Trump, a declarat ministrul german de Externe Heiko Maas.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 22.08.2018 - 08:35

"De aceea este indispensabil să consolidăm autonomia europeană prin crearea de canale de plată independente de Statele Unite, de un Fond Monetar European şi de un sistem SWIFT independent", a scris Maas în cotidianul Handelsblatt.

"În fiecare zi, înţelegerea actuală este mai bună decât o criză extrem de gravă care altfel ar ameninţa Orientul Mijlociu", a adăugat el în articolul care urmează să fie publicat miercuri.

Reţeaua globală de plată SWIFT din Belgia, care facilitează cea mai mare parte a tranzacţiilor transfrontaliere din lume, a eliminat Iranul în 2012, după ce Statele Unite şi UE au convenit să impună sancţiuni Republicii Islamice asupra activităţilor sale nucleare.

Acordul din 2015 dintre Iran şi puterile mondiale a ridicat sancţiunile internaţionale. În schimb, Iranul a fost de acord cu restricţiile privind activităţile sale nucleare, sporind timpul necesar pentru a produce o bombă atomică. Mult timp Iranul a negat că are o astfel de intenţie.

Trump a retras Statele Unite din acord, semnat înainte de preluarea mandatului, numindu-l profund eronat şi impunând noi sancţiuni Iranului la începutul acestei luni.

Puterile europene s-au luptat pentru a se asigura că Iranul obţine beneficii economice suficiente pentru a-l convinge să rămână în înţelegere. Acest lucru s-a dovedit a fi dificil, multe firme europene fiind prudente în urma sancţiunilor financiare impuse de SUA.

Iranul a cerut Europei săptămâna aceasta să accelereze eforturile de salvare a acordului nuclear după ce grupul petrolier francez Total s-a retras oficial dintr-un proiect major.

Comentarii