8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalPromisiunile președintelui Libanului, adresate către popor

Promisiunile președintelui Libanului, adresate către popor

“Noii miniştri ar trebui aleşi în baza competenţei, experienţei şi nu a afilierii politice”, a spus Aoun într-un discurs televizat, potrivit Agerpres.

Marţi, prim-ministrul Saad Hariri şi-a înaintat demisia preşedintelui Aoun. Potrivit constituţiei, preşedintele trebuie să convoace consultări imediate cu diversele blocuri parlamentare pentru desemnarea unui nou premier.

Demisia lui Hariri a fost o revendicare cheie a protestatarilor, care au ieşit pe străzi din 17 octombrie, acuzând clasa politică de corupţie şi proastă gestiune.

“Libanul este la o intersecţie periculoasă şi trebuie să formeze un guvern cât de curând posibil” pentru a salva ţara de la colaps economic, a spus preşedintele într-un moment în care se împlinesc trei ani de la preluarea mandatului său de şase ani.

Preşedintele a cerut un dialog deschis, un stat secular şi o îndepărtare de sectarism. De asemenea, el s-a angajat să pună capăt corupţiei şi să pedepsească pe oricine utilizează inadecvat fonduri publice.

“Vocea voastră a fost auzită”, a spus Aoun, adresându-se protestatarilor antiguvernamentali.

Mişcarea Hezbollah a comentat joi că demisia lui Hariri este o pierdere a timpului necesar pentru implementarea reformelor în ţară.

Hezbollah, un aliat apropiat al lui Aoun, are un loc de 13 membri în parlamentul de 128 de persoane. Într-un comunicat dat publicităţii de blocul parlamentar, Hebollah a precizat că speră că consultările declanşate de Aoun vor duce la “formarea unui guvern onest şi credibil”.

Surse apropiate de Aoun au declarat pentru DPA că “discuţiile de până acum se îndreaptă spre nominalizarea lui Hariri pentru a forma un nou guvern”.

Tot joi, Hezbollah a condamnat, de asemenea, ceea ce a numit “ingerinţele SUA şi politicile de şantaj” în regiunea arabă.

“Aceste ingerinţe şi politici sunt principalul motiv al haosului care este menit să se răspândească în toate ţările din regiune”, a precizat mişcarea, referindu-se la protestele similare din Irak.

Protestatarii libanezi au cerut un guvern format din tehnocraţi independenţi pentru a scoate ţara din criza economică.

Libanul are una dintre cele mai mari datorii publice din lume. Datoria a atins nivelul de 85,7 miliarde de dolari la sfârşitul lui iunie, în creştere cu 0,7% faţă de sfârşitul anului trecut, potrivit cifrelor Ministerului de Finanţe din Liban.

Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă