27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalPromisiunile lui Kim Jong-un de denuclearizare, fără acoperire

Promisiunile lui Kim Jong-un de denuclearizare, fără acoperire

 

În această săptămână, Donald Trump merge în Vietnam pentru a doua întâlnire cu omologul său nord-coreean, un summit cu miză importantă, dar există temeri că președintele Kim Jong-un nu a luat suficiente măsuri pentru dezmembrarea programului său de înarmare nucleară, deși Administrația Trump se așteaptă să trateze cu Phenianul o pace globală.

Din aceste motive, președintele american Donald Trump și Secretarul de Stat Mike Pompeo au abordat duminică un ton mai realist, reducând așteptările unor posibile progrese spectaculoase la summitul din 27-28 februarie cu liderul de la Phenian. De partea nord-coreeană, trenul blindat al președintelui nord-coreean traversa duminică China cu destinația Vietnam, țara-gazdă a celui de-al doilea summit Trump-Kim.

Trump a menționat într-un Tweet că așteaptă „continuarea progreselor” realizate la primul lor summit de anul trecut privind denuclearizarea și a subliniat că „mai târziu” Coreea de Nord ar putea deveni „o mare putere economică” dacă abandonează armele nucleare. Negocierile din Singapore s-au încheiat fără un acord de fond ca Phenianul să renunțe la armele sale nucleare în schimbul diminuării sancțiunilor impuse de SUA.

 

Cu trenul spre Hanoi

Păstrând tradiția tatălui său, Kim Jong-il, și a bunicului său, Kim Il-sung, obișnuiți ai călătoriilor feroviare când se aflau la conducerea Coreii de Nord, Kim Jong-un a plecat spre Vietnam în trenul său blindat, un voiaj care poate dura 60 de ore. Surse vietnameze au declarat pentru presă că liderul nord-coreean, ale cărui deplasări nu sunt niciodată anunțate oficial în avans, va sosi în Vietnam cu trenul în gara Dong Dang, la frontiera cu China, și apoi va pleca la Hanoi cu mașina. Autoritățile au anunțat deja închiderea acestei șosele începând de marți, în timp ce Ministerul vietnamez de Externe s-a mulțumit să anunțe laconic „o vizită oficială în țară” a lui Kim Jong-un în următoarele zile.

Călătoria cu trenul până la Hanoi constituie o odisee de aproape 4.000 km, peste 60 de ore pentru un convoi blindat care depășește cu greu 60 km/oră. Traseul în tren între Phenian și Beijing durează în mod obișnuit 13 ore, dar nu există nici o informație privind măsuri de securitate la gara din capitala chineză, semn că probabil nu figurează pe foaia de drum a liderului nord-coreean. Potrivit observatorilor, Kim Jong-un ar putea lua trenul și la întoarcere, ceea ce i-ar permite o escală la Beijing pentru a discuta cu președintele chinez, Xi Jinping, despre întrevederile cu Donald Trump. China, singurul aliat important al Phenianului, pledează pentru o ridicare progresivă a sancțiunilor internaționale impuse Nordului, continuând să ceară o denuclearizare completă a țării.

Privitor la denuclearizarea promisă de Kim la Singapore, în Congresul SUA, Dan Coates, directorul serviciilor secrete naționale, a declarat că agenții secreți americani estimează că Phenianul „caută să conserve capacitățile ADM”, Kim și colaboratorii „considerând că armele nucleare sunt esențiale supraviețuirii regimului”. În plus, un raport confidențial de 350 de pagini alcătuit de experți ai ONU relevă că Siria a devenit una din principalele surse de vânzare a materialului militar al Phenianului în Orientul Mijlociu și în Africa. Operând prin intermediul unui comerciant sirian de arme, Coreea de Nord a furnizat arme rebelilor hutsi din Yemen, ca și clienților libieni și sudanezi.

Bruce Bechtol, fost ofițer al serviciilor secrete ale armatei americane, a precizat că vânzările Coreii de Nord de rachete, arme convenționale și arme chimice în Siria continuă fără pauze. De asemenea, Phenianul trimite arme Iranului și ajută Teheranul în programul rachetelor, iar unele din aceste arme au fost furnizate Hezbollahului.

Potrivit unor surse citate în raportul ONU, Coreea de Nord continuă cooperarea cu Centrul sirian de studii și cercetări științifice, care este legat de programul de arme chimice al Siriei și a avut un program de asasinate în străinătate, printre care moartea lui Kim Jong-nam, frate vitreg al lui Kim Jong-un, în 2017, în Malaysia, cu ajutorul VX, un agent neurotoxic mortal.

Cele mai citite

Cod galben de inundații pe râuri din șase județe. HARTA

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis atenţionări Cod galben de viituri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie, pentru râuri...

Primirea României în Schengen este prezentată de Comisia Europeană drept “recomandare” pentru anul 2025

Comisia Europeană recomandă Consiliului UE, cu privire la situația Spațiului Schengen, "să ia o decizie finală și să stabilească o dată adecvată pentru ridicarea...

Șoc în România. Un primar a fost găsit spânzurat!

O tragedie a lovit comunitatea din comuna Vințu de Jos! Primarul Petru Ioan Barbu a fost găsit spânzurat într-o anexă a propriei sale locuințe....
Ultima oră
Pe aceeași temă