Programele cibernetice au ajutat de asemenea guvernele să alcătuiască dosare penale contra minorităților locale

Programe-spion folosite contra terorismului și a disidenților

Israelul a devenit una din principalele țări exportatoare de programe informatice-spion și de alte tipuri de tehnologii cibernetice ofensive care ajută dictaturile să vâneze disidenții și minoritățile, dezvăluie Haaretz.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 26.11.2018 - 16:27

O anchetă a cotidianului israelian desfășurată din Indonezia până în Qatar, trecând prin Mexic, arată că în timp ce întreprinderile din Israel prezintă produsele lor ca tehnici de utilizat în lupta contra terorismului sau a crimei organizate, acestea pot fi exploatate în numeroase cazuri de regimurile autoritare pentru spionarea disidenților.

De exemplu, relațiile dintre Israel și Arabia Saudită rămân fragile și sunt umbrite de dezvăluirile asupra vânzării de material de spionaj care a fost folosit și în cazul ziaristului disident Jamal Khashoggi.

Produsele firmei israeliene Verint, de exemplu, au ajutat autoritățile din Mozambic să combată o serie de răpiri și în Botswana să lupte contra braconajului. Dar, potrivit unor foști angajați în mai multe întreprinderi de profil, în țări ca Indonezia, programele cibernetice au ajutat de asemenea guvernele să alcătuiască dosare penale contra persoanelor gay și a minorităților locale, care au trebuit să răspundă inculpărilor pentru homosexualitate sau erezie, considerate crime de către autorități.

Unele produse, cum este programul Pegasus al NSO Group din Herzliya, sunt foarte populare. Pegasus permite guvernelor să urmărească telefoanele celulare ale cetățenilor, să asculte apelurile și conversațiile avute în apropierea telefoanelor. Programul a fost implicat în ultimii ani în Mexic în vânarea persoanelor care critică guvernul. 

Ancheta este bazată pe o sută de surse din 15 țări și mai ales pe numeroși foști angajați ai firmelor israeliene care fabrică aceste produse.

Unele studii asupra exploatării programelor-spion sugerează că acum produsele exportate de agenții de stat în 130 de țări merg și în unele care nu întrețin relații diplomatice cu statul evreu, cum sunt țări arabe din Golf (Qatar, Bahrein și Emiratele Arabe Unite) sau în țări care afișează bilanțuri negative în termeni de drepturile omului, ca Swaziland, Sudanul de Sud sau Angola. 

Potrivit unei surse, programele-spion israeliene sunt celebre în rândul guvernelor din Golful Persic. „Se știe că cele mai bune tehnologii vin din Israel“. Haaretz mai subliniază că întreprinderile israeliene ignoră cum sunt folosite sisteme lor odată ce au fost vândute.

Comentarii