12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalProcurorul Mueller insistă să afle detalii despre întâlnirea lui Trump Jr. cu...

Procurorul Mueller insistă să afle detalii despre întâlnirea lui Trump Jr. cu o avocată din Rusia

Întâlnirea s-a produs în timpul campaniei prezidenţiale americane din 2016, susține ziarul The New York Times (NYT).

Fiul lui Donald Trump a declarat iniţial, într-un comunicat difuzat în iulie, că întâlnirea respectivă, care a avut loc la Trump Tower din New York, a fost organizată pentru a discuta despre politica adopţiei de copii referitoare la Rusia.

Comunicatul respectiv a fost redactat cu participarea directă a lui Donald Trump. Dar, în mai multe email-uri trimise odată cu apropierea întâlnirii cu Veselniţkaia, Trump Jr. îşi exprima interesul privind posibilitatea de a obţine de la ea informaţii stânjenitoare pentru rivala democrată a lui Donald Trump în cursa prezidenţială, Hillary Clinton.

Potrivit unei informaţii a NYT, colaboratori ai lui Mueller, procurorul care anchetează suspiciunile referitoare la o ingerinţă a Rusiei în alegerile prezidenţiale americane, ”i-au interogat pe numeroşi responsabili al Casei Albe” pe această temă, pentru a stabili ”cât de mult a supravegheat Donald Trump procesul”.

Cotidianul american relatează de asemenea că echipa lui Robert Mueller le-a adus la cunoştinţă avocaţilor lui Donald Trump că respectivul comunicat referitor la întâlnirea cu avocata rusă ”este unul din circa zece subiecte despre care anchetatorii vor să discute în cadrul unei întâlniri faţă în faţă cu preşedintele, întâlnire care este în curs de negociere.

NYT adaugă că Mark Corallo, fost purtător de cuvânt al echipei juridice a lui Donald Trump, ar urma să depună mărturie că Hope Hiks, directoarea pe probleme de comunicare a Casei Albe, s-ar putea să fi avut intenţia de a obstrucţiona justiţia.

Potrivit articolului, Hope Hicks a declarat într-o convorbire telefonică faptul că email-urile lui Trump Jr. care au precedat întâlnirea cu Veselniţkaia ”nu vor fi difuzate niciodată”, ceea ce l-a determinat pe Corallo să creadă că ea avea intenţia de a le ascunde.

Avocatul dnei Hicks, Robert P. Trout, a negat în cotidian că a făcut o astfel de declaraţie. ”Ea nu a spus niciodată aceasta. Ideea că Hope Hicks a sugerat la un moment dat că email-uri sau alte documente urmează să fie ascunse sau distruse este complet falsă”.

Echipa lui Mueller şi două anchete parlamentare încearcă să stabilească dacă Rusia a intervenit în alegerile prezidenţiale pentru a-l ajuta pe Donald Trump s-o învingă pe Hillary Clinton, dacă a existat o complicitate a echipei de campanie a lui Donald Trump cu Rusia şi dacă Donald Trump a încercat să creeze obstacole investigaţiilor.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă