9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalProcurorul general William Barr a autorizat DOJ să analizeze neregulile de vot

Procurorul general William Barr a autorizat DOJ să analizeze neregulile de vot

 
Memo-ul a fost adresat și semnat de Barr către Procurorii Generali SUA, Procurorii Adjuncți Generali ai Diviziei Penale a Departamentului de Justiție, Diviziei Drepturilor Civile, Diviziei Securității Naționale și Directorului Biroului Federal de Investigații (FBI), Christopher Wray.
 
„Acum că votul s-a încheiat, este imperativ ca poporul american să aibă încredere că alegerile noastre s-au desfășurat în așa fel încât rezultatele să reflecte cu exactitate voința alegătorilor”, scrie în memo.
 
Memoriul lui Barr vine după ce 39 de republicani din Senat i-au solicitat printr-o scrisoare, vineri, să permită DOJ să analizeze acuzațiile de nereguli de vot din toată țara precum și în mai multe state cheie. Echipa de campania a lui Donald Trump a declansat o serie de procese în unele dintre aceste state.
 
Barr a spus în memoriul său că, deși statele au responsabilitatea principală de a desfășura și supraveghea alegerile, DOJ are „obligația de a se asigura că alegerile federale se desfășoară în așa fel încât poporul american să poată avea deplină încredere în procesul lor electoral și guvernul lor. ”
 
El a adăugat că, deși „majoritatea acuzațiilor” despre presupuse abateri ale alegerilor sunt de o asemenea amploare încât nu ar avea impact asupra rezultatului alegerilor, încât ancheta lor poate fi amânată, „nu întotdeauna este cazul acesta”.
 
El a spus că îngrijorarea cu privire la influența acțiunilor întreprinse de DOJ în acest caz sunt la minimum, deoarece votul s-a încheiat.
 
El a mai spus că a autorizat deja DOJ să investigheze acuzațiile substanțiale ale voturilor și nereguli de intabulare a voturilor în cazuri specifice.
 
„Având în vedere acest lucru și având în vedere că votul în alegerile noastre actuale s-a încheiat acum, vă autorizez să investigați acuzații substanțiale de nereguli de votare și de manipulare a voturilor înainte de certificarea alegerilor în jurisdicțiile dvs. în anumite cazuri, așa cum am făcut deja în cazuri specifice ,” el a spus.
 
El a spus că anchetele și analizele pot fi efectuate dacă există acuzații clare și aparent credibile de nereguli care, dacă sunt adevărate, ar putea avea impact asupra rezultatului alegerilor federale într-un stat individual.
 
„În timp ce avocații SUA își păstrează autoritatea inerentă de a efectua anchete și investigații după cum consideră adecvat, va fi probabil prudent să se întreprindă orice chestiuni legate de alegeri ca o anchetă preliminară, astfel încât să se evalueze dacă dovezile disponibile justifică alte etape de investigație”, a spus el.
 
El a cerut, de asemenea, ca DOJ să exercite „o mare grijă și judecată” și să nu lanseze anchete cu privire la „afirmații speculative, fanteziste”.
 
El a menționat că autorizarea investigațiilor sale nu ar trebui luată ca o indicație a faptului că DOJ a ajuns la concluzia că neregulile de vot au afectat rezultatul alegerilor, ci pentru a asigura încrederea în procesul de votare.
 
„Ofer această autoritate și îndrumări pentru a sublinia necesitatea de a aborda în timp util și în mod adecvat acuzațiile de nereguli de vot, astfel încât toți oamenii americani, indiferent de candidatul sau partidul lor preferat, să poată avea deplină încredere în rezultatele alegerilor noastre”, a spus el.
 
„Poporul american și liderii pe care îi aleg în mod liber nu merită cu nimic mai puțin”, a spus el.
 
CONTEXT
 
70% dintre republicani spun că alegerile din 2020 nu au fost nici libere, nici corecte
 
 
Un sondajul a 1.987 de alegători înregistrați, realizat de Morning Consult și Politico, a început înainte de ziua alegerilor, cu majoritatea interviurilor fiind făcute ulterior.
 
Majoritatea democraților și republicanilor par să fi crezut că alegerile vor fi libere și corecte înainte ca voturile să fie numărate, dar rezultatul le-a schimbat radical impresiile.
 
Politico : ,, Mai multe organizații noi au l-au anunțat pe Biden câștigător al alegerilor sâmbătă, după patru zile de numărare în mai multe state cheie. În urma știrilor, 70 la sută dintre republicani spun acum că nu cred că alegerile din 2020 au fost libere și corecte, o creștere puternică față de cei 35 la sută din alegătorii GOP care aveau credințe similare înainte de alegeri. Între timp, încrederea în sistemul electoral a crescut pentru democrați, mulți care au ieșit în stradă pentru a sărbători victoria lui Biden sâmbătă. Nouăzeci la sută dintre democrați spun acum că alegerile au fost libere și corecte, în creștere față de 52 la sută înainte de 3 noiembrie.
 
Dintre republicanii care au crezut că alegerile nu au fost libere și corecte, 78% au considerat că votul prin poștă a dus la frauda electorală pe scară largă și 72% au crezut că buletinele de vot au fost alterate – ambele afirmații care au făcut o apariție constantă pe contul de Twitter al președintelui . La fel ca președintele Donald Trump, o majoritate a oamenilor care au considerat că alegerile sunt nedrepte, 84% au declarat că au fost în beneficiul lui Biden.
 
Lipsa de încredere în sistemul electoral a făcut ca republicanii să fie mai sceptici cu privire la rezultatele alegerilor. Deși doar 18 la sută dintre republicani au spus că rezultatele nu vor fi fiabile înainte de Ziua Alegerilor, acum 64 la sută simt același lucru după victoria lui Biden. În schimb, 86% dintre democrați spun că au încredere în rezultate.
 
Uniunea Interparlamentară, un organism internațional, a stabilit standarde pentru a stabili dacă alegerile sunt, de fapt, „libere și corecte”.
 
Standardele impun, de asemenea, că „se iau măsuri pentru a garanta acoperirea nepartizană în mass-media de stat și de serviciu public”, un principiu încălcat de tendința demonstrabilă a mass-media, inclusiv de către instituțiile de finanțare publice.
 
În plus, standardele prevăd că guvernele ar trebui „să ia toate măsurile necesare și adecvate pentru a se asigura că principiul scrutinului secret este respectat și că alegătorii sunt capabili să voteze în mod liber, fără teamă sau intimidare”.
 
După cum a remarcat Breitbart News, votul secret este, fără îndoială, compromis prin vot prin poștă, deoarece numele alegătorului însoțește un buletin de vot pe plicul exterior.
 
În cele din urmă, standardele necesită „transparența întregului proces electoral, inclusiv, de exemplu, prin prezența agenților de partid și a observatorilor acreditați în mod corespunzător”. Observatorii republicani spun că au fost excluși în mai multe state.
 
 
 
Standardele includ:
 
(3) Orice persoană în parte și împreună cu ceilalți are dreptul:
 
Să exprime opinii politice fără interferențe;
Să caute, să primească și să transmită informații și să facă o alegere în cunoștință de cauză;
Să circule liber în țară pentru a face campanie pentru alegeri;
Să facă campanie în mod egal cu alte partide politice, inclusiv cu partidul care formează guvernul existent.
(4) Fiecare candidat la alegeri și fiecare partid politic are oportunități egale de acces la mass-media, în special la mass-media, pentru a-și prezenta opiniile politice.
 
(5) Dreptul candidaților la securitate în ceea ce privește viața și bunurile lor este recunoscut și protejat.
 
Multe dintre condițiile de mai sus au fost încălcate în timpul alegerilor din 2020, datorită cenzurii pe rețelele sociale, restricțiilor coronavirusului și violenței politice.
 
Standardele impun, de asemenea, că „se iau măsuri pentru a garanta acoperirea nepartizană în mass-media de stat și de serviciu public”, un principiu încălcat de tendința demonstrabilă a mass-media, inclusiv de către instituțiile de finanțare publice.
 
În plus, standardele prevăd că guvernele ar trebui „să ia toate măsurile necesare și adecvate pentru a se asigura că principiul scrutinului secret este respectat și că alegătorii sunt capabili să voteze în mod liber, fără teamă sau intimidare”.
 
După cum a remarcat Breitbart News, votul secret este, fără îndoială, compromis prin vot prin poștă, deoarece numele alegătorului însoțește un buletin de vot pe plicul exterior.
 
În cele din urmă, standardele necesită „transparența întregului proces electoral, inclusiv, de exemplu, prin prezența agenților de partid și a observatorilor acreditați în mod corespunzător”. Observatorii republicani spun că au fost excluși în mai multe state.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă