23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalPRINȚESA DIANA Drama unei iubiri fructificată de mojicia BBC

PRINȚESA DIANA Drama unei iubiri fructificată de mojicia BBC

 

Odată cu publicarea raportului lordului Dyson, care a constatat că jurnalistul Martin Bashir premiat pentru interviul Panorama din 1995 cu Prințesa Diana, a folosit „un comportament înșelător” pentru a-și asigura interviul cu ea,  totul capătă acum un sens mult mai mare și mai profund.

 

screenshot Panorama Interviu/ BBC
 
Acele descoperiri explozive și modul în care BBC a ascuns sub preș înșelăciunea au trimis o undă de șoc în societatea britanică, lăsând foștii și existenți directori ai BBC să se distanțeze de Bashir dar și să facă față unui întreg șir de acuzații din partea Familie Regale, a Guvernului și a populației britanice.
 

 

LONDRA, Marea Britanie. 12 noiembrie 2019: Martin Bashir ajunge la ITV Palooza la Royal Festival Hall, Londra. Imagine: Steve Vas / Featureflash

LONDRA, Marea Britanie. 12 noiembrie 2019: Martin Bashir ajunge la ITV Palooza la Royal Festival Hall, Londra.
Imagine: Steve Vas / Featureflash/SHUTTERSTOCK

Martin Bashir le spune acum prinților William și Harry că  „îi pare rău” dar nu recunoaște că ar fi amplificat suferința mamei lor și a acțiunilor sale ulterioare.
Vorbind pentru prima dată de când a fost găsit că a obținut interviul din 1995 cu mama prinților prin înșelăciune și cu reputația distrusă, Bashir se dă acum un om plăpând și bolnav.
 
Cu toate acestea, el nu vrea să recunoască faptul că i-ar fi făcut rău prințesei.
 
„Nu am vrut niciodată să îi fac rău Dianei în niciun fel și nu cred că am făcut-o”, protestează el. „Tot ce am făcut în ceea ce privește interviul a fost așa cum și-a dorit ea, de când a vrut să alerteze palatul, până când a fost difuzat, până la conținutul său … Eu și familia mea am iubit-o”.
 
Prinții sunt în gândurile sale, Bashir insistă: „Nu-mi pot imagina ce trebuie să simtă familia lor în fiecare zi, deși știu puțin despre asta căci am pierdut și eu prematur un frate și un tată”.
Dar el respinge acuzația ducelui de Cambridge: că modul în care a fost obținut interviul, hrănindu-i poveștile fantastice, i-a alimentat izolarea și paranoia prințesei Diana. „Chiar și la începutul anilor 1990, au existat povești și apeluri telefonice înregistrate în secret. Nu am fost sursa a nimic din toate acestea ”, răspunde el.
 
Fratele Dianei, Earl Spencer, a mers mai departe decât William, susținând că Bashir turnând otravă în urechea surorii sale a determinat-o să renunțe la detaliile sale de securitate regale și a contribuit la moartea ei.
 
„Nu cred că pot fi tras la răspundere pentru multe alte lucruri care se petreceau în viața ei și pentru problemele complexe din jurul acelor decizii”, spune Bashir.
 
„Pot să înțeleg motivația [comentariilor lui Earl Spencer], dar să canalizezi tragedia, relația dificilă dintre familia regală și mass-media pur și simplu pe umerii mei este puțin nerezonabil … Sugestia că sunt singurul responsabil cred că este nerezonabilă și nedreaptă ”. Bashir subliniind că prințesa a fost mulțumită de interviu.
 
Acum, în vârstă de 58 de ani, Bashir pretinde că este foarte bolnav, după cum îl descrie The Times : ”Vorbește incredibil de încet, cu vocea atât de estompată, încât mă tot apropii cu aparatul de înregistrare pentru a prinde totul. Încrederea emanată din emisiunea când a intervievat-o pe Diana acum 25 de ani a fost înlocuită cu un aer jelitor și cu ochii unui câine aflat cu coada între picioare. Pe parcursul interviului nostru, el se îndepărtează de o astfel de panoplie de afecțiuni familiale care atât de des coincide cu greșelile sale profesionale încât s-ar părea că Bashirii au fost blestemați. Impresia mea este despre un bărbat care vrea să-mi pară rău pentru el, deși neagă că încearcă să câștige simpatia publicului.” Scriu jurnaliștii de la The Times.
 
Raportul lui Lord Dyson despre interviu, publicat săptămâna trecută, este devastator la adresa lui Bashir. „Au existat părți semnificative din relatarea domnului Bashir pe care le consider a fi incredibile, nesigure și, în unele cazuri, necinstite”. Scrie Lord Dyson care numește decizia lui Bashir de a-i arăta lui Spencer (fratele Prințesei Diana) extrase de cont bancare falsificate  „vicleană și necinstită” reoferindu-se în mod constat la „minciunile” lui Bashir.
 
Lui Bashir i se pare adevărul un „inconvenient”, totuși discursul lui cu jurnaliștii The Times  a fost presărat cu fraze precum „lasă-mă să fiu complet transparent” și „sincer să fiu”.
 
Principala apărare a lui Bashir este că Diana a fost mulțumită de interviu și că cei doi au rămas apropiați după ce acesta a fost difuzat, atât de apropiați încât Diana i-a vizitat soția, pe Deborah, la spitalul St George din Tooting, în sudul Londrei, în ziua în care Deborah a născut al treilea copil al cuplului, pe Eliza. El prezentând chiar și o fotografie a lui Deborah pe patul de spital alături de Diana, care ține în brațe un nou-născut și zâmbește.
 
„Eram prieteni”, spune el. „A fost extraordinară. Ea mi-a spus: „Să mă anunți când se naște copilul” și o oră mai târziu, în sala de naștere a și intrat ea. ” Înainte de naștere, în martie 1996, Diana i-a scris lui Deborah după ce Bashir a spus că soția sa a dezvoltat pleurezie (inflamație a țesuturilor dintre plămâni și cutia toracică), invitând familia să plece în vacanță cu ea. „M-am întrebat dacă ideea de a rămâne câteva nopți în Scoția (!) V-ar putea atrage?” a scris ea. „Îmi pare foarte rău să aud cât de inconfortabilă ai fost.”
 
Deși nu au acceptat ​​niciodată invitația Dianei, Bashir spune că a luat prânzul cu familia sa la Palatul Kensington pentru a sărbători cea de-a opta aniversare a copilului său cel mare. „Prințul Harry era acolo și [majordomul ei] Paul Burrell servea”, își amintește el. „ Băiatul nostru cel mare și Harry s-au jucat cu mingea. A fost o relație foarte specială și pe care am prețuit-o. ”
 
După interviu, el a scris discursuri pentru Diana, arătând o schiță de mână a unui discurs pe care l-a ținut despre lepră. Soția sa, le-a spus Bashir jurnaliștilor de The Times, este „foarte tulburată” despre rezultatele raportului Dyson.
 
Bashir subliniază că nu a exploatat niciodată relația financiar: „Am iubit-o. Asta am vrut să protejăm și de aceea nu am luat niciodată bani, nu am spus nimic, niciodată nu am scris nimic ”.
 
El a întâlnit-o pentru prima dată pe Diana prin Spencer  (fratele Dianei)  în septembrie 1995.
El spune că el și Diana s-au împrietenit pentru că tocmai făcuse un program despre depresia postnatală, de care soția sa suferise după nașterea celui de-al doilea copil al lor.
 
„Diana a vorbit despre propria experiență a depresiei postnatale”, susține el. „A vorbit puțin despre bulimie. De asemenea, a spus ceva de genul – și este greu de reținut și nu am luat notițe – a spus ceva despre sentimentul de sinucidere “. Bashir i-a răspuns că, în 1981, tatăl său, care s-a sinucis ulterior și de la care ar fi fost înstrăinat, a luat o supradoză de barbiturice. Bashir susține că el și Diana s-au conectat pentru că „nu eram în niciun fel critic; Nu eram rigid. “
În săptămânile care au precedat interviul din 1995, Bashir spune că au mers împreună cu mașinile închiriate, inclusiv într-o excursie în New Forest care a durat cinci ore. De asemenea, ar fi fost introdus pe ascuns în Palatul Kensington cu mașina lui Burrell, fie în portbagaj, fie pe bancheta din spate, sub o pătură. La o întâlnire, el spune că Diana i-a arătat corespondența cu socrul ei.
 
„Erau o mulțime de scrisori între ea și ducele de Edinburgh”, își amintește el. „Vorbea despre dificultățile din căsătorie și el încerca să fie solidar și înțelegător”.
 
El crede că acesta a fost un test al Dianei: „Mi-a arătat să vadă dacă aș spune ceva despre ei … N-am spus niciodată un cuvânt”. Își amintește când au fost urmăriți de un vehicul când a părăsit palatul: „Paul conducea incredibil, până când am ajuns la Tamisa, ne-au pierdut”.
 
Bashir recunoaște că i-a arătat lui Spencer extrase de cont bancare falsificate, care au fost făcute de designerul grafic Matt Wiessler. „Evident că regret, a fost greșit”, spune el. „Dar nu avea nicio legătură cu nimic. Nu a avut nicio legătură cu [Diana], nu a avut nicio legătură cu interviul. ”
 
”A avut o legătură cu Wiessler, zic eu. Wiessler s-a transformat în avertizor de integritate, iar recompensa lui a fot concedierea de la BBC de Tony Hall, pe atunci șef de știri și actualități, ulterior director general al corporației și acum Lord Hall of Birkenhead.” 
 
S-a simțit Bashir vinovat de asta? „Nu știam.” A răspuns Bashir. A încercat să-l contacteze pe Wiessler după aceea? „Nu cred că am făcut-o, nu. Îmi pare rău pentru asta.”

Nu este prima dată când integritatea lui Bashir este pusă la îndoială.

În 2004, pe când Bashir lucra o investigație a unor crime, mama uneia dintre victime a susținut că acesta ar fi pierdut îmbrăcămintea fiicei sale – dovezi potențial cruciale – pe care le-a luat în timpul cercetării cazului. „Poate că le-am pierdut, dar nu-mi amintesc”, răspunde el întrebat de jurnaliștii The Times.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă