14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalPrima tranșă dintr-un total de 10 milioane de măști de protecție, livrate...

Prima tranșă dintr-un total de 10 milioane de măști de protecție, livrate către 17 state ale UE!

Această ultimă livrare de măști din partea UE face parte dintr-o nouă achiziție de 10 milioane de măști, finanțată de Comisie, în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență, cu scopul de a oferi ajutor direct statelor membre pentru a atenua consecințele imediate ale pandemiei și pentru a anticipa nevoile legate de relaxarea restricțiilor și de redresarea economică.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Facem tot ce putem pentru a sprijini statele membre să obțină echipamente de protecție pentru cadrele medicale din prima linie. Ele sunt eroii contemporani ai Europei. Această acțiune reprezintă solidaritatea UE în acțiune și este menită să contribuie la satisfacerea nevoilor sistemelor de sănătate europene, fiind mobilizate 3 miliarde EUR de la bugetul UE pentru a sprijini în mod direct eforturile statelor membre. Rămânem neclintiți în angajamentul nostru: împreună, putem câștiga această luptă.”

Măștile vor fi livrate în următoarele șase săptămâni statelor membre și regiunilor care au nevoie de ele, în tranșe săptămânale de 1,5 milioane de măști.

Aceste livrări au loc în plus față de sutele de mii de măști livrate deja din rezerva rescEU de echipamente medicale în ultimele săptămâni, precum și față de asistența mobilizată prin intermediul Mecanismului UE de protecție civilă.

Cu doar câteva săptămâni în urmă, în 24 aprilie, Comisia a decis să mobilizeze, în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență (ESI – Emergency Support Instrument), 320 de milioane EUR pentru acțiuni de sprijin de urgență, din care 100 de milioane EUR sunt destinate unor produse sanitare esențiale, care vor fi achiziționate în lunile următoare.

Comisia mobilizează 3 miliarde EUR din bugetul UE pentru a sprijini în mod direct sistemele de sănătate ale statelor membre, din care 2,7 miliarde EUR vor fi direcționate prin intermediul Instrumentului pentru sprijin de urgență și 300 de milioane EUR prin intermediul capacității de echipamente medicale rescEU. Sunt posibile contribuții suplimentare, inclusiv din partea statelor membre.

Instrumentul pentru sprijin de urgență permite sprijinirea directă a statelor membre ale UE în eforturile lor de a combate pandemia prin măsuri care pot avea un impact mai mare dacă sunt luate la nivelul UE. El nu înlocuiește instrumentele existente (achiziții publice în comun, rescEU etc.), ci le completează.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă