7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalPrima serie de sancțiuni americane împotriva Iran intră mâine în vigoare

Prima serie de sancțiuni americane împotriva Iran intră mâine în vigoare

Echipa președintelui Trump speră că sancțiunile economice ce vor fi reimpuse maine dimineață Iranului vor afecta economia republicii islamice și vor duce la tensiuni anti-guvernamentale.

Această primă serie de sancțiuni va intra în vigoare marți la 7,01 (ora României) și afectează tranzacţiile cu metale, inclusiv aur și alte metale prețioase, importurile de autoturisme şi avioane, software industrial, comerțul cu cărbune, exporturile de fistic si carpete iraniene şi achiziţia de dolari americani de către Teheran sau deţinerea, cumpărarea şi vânzarea de riali (moneda națională) în afara Iranului. Ea va fi urmată pe 4 noiembrie de măsuri care afectează sectorul petrolier şi cel al gazelor, precum şi sectorul bancar iranian în ansamblul său. Acest al doilea set, speculează experții, va fi cel care va declanșa un răspuns din partea regimului iranian.

Potrivit Reuters, rialul iranian a pierdut jumătate din valoarea sa de schimb de când Statele Unite au amenințat că vor reimpune sancțiunile ridicate în timpul mandatului lui Obama. Căderea cursului valutar și inflația în creștere deja au generat instabilitate în Iran, demonstrații și mitinguri împotriva corupției guvernamentale având loc sporadic la Teheran.

Preşedintele american Donald Trump s-a declarat deschis unui nou acord nuclear cu regimul iranian, confirmând totodată reimpunerea sancţiunilor economice împotriva Teheranului, pe care îl acuză de destabilizarea Orientului Mijlociu, relatează AFP, citată de Agerpres.

„În timp ce menţinem presiunea economică maximă asupra regimului iranian, eu rămân deschis unui acord mai global care să se refere la ansamblul activităţilor sale nefaste, inclusiv programul său balistic şi sprijinul său faţă de terorism”, a indicat preşedintele american într-un comunicat.

Aceste măsuri „intensifică presiunea supra Teheranului pentru ca el să-şi schimbe comportamentul”, a afirmat Trump, care a criticat neîncetat acordul de la sosirea sa la putere, adoptând o atitudine foarte ostilă faţă de Iran. Companiile care nu respectă sancţiunile riscă „grave consecinţe”, a avertizat el.

Uniunea Europeană s-a declarat dezamăgită de acțiunile Statelor Unite și încearcă să salveze unilateral acordul cu Iran. Astfel, companiile europene vor fi protejate de sancțiunile americane dacă fac comerț cu republica islamică. Cu toate acestea, SUA are totuși o armă la îndemână: interdicția accesului pe uriașa piață americană.

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă