10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalPrima inimă artificială construită a salvat viața unui bărbat de 39 de...

Prima inimă artificială construită a salvat viața unui bărbat de 39 de ani

Compania franceză Carmat a primit aprobarea la sfârșitul anului trecut să construiască o inimă complet artificială, care să fie folosită în operații. Aceasta constă într-un organ format din materiale sintetice și biologice destinat implantării în bolnavii care au nevoie de transplanturi de inimă. Astfel, jumătate de an mai târziu, primul om a fost salvat datorită tehnologiei avansate.

Transplantul a fost efectuat săptămâna trecută la un bărbat în vârstă de 39 de ani de la Spitalul Universitar Duke din Carolina de Nord care suferea de insuficiență cardiacă neașteptată și a fost diagnosticat cu  boală coronariană avansată. Inițial, specialiștii l-au pregătit pentru  o intervenție chirurgicală by-pass, o procedură ce presupune implantarea unui vas sănătos dintr-o altă parte a corpului pentru a redirecționa sângele în jurul unei artere blocate.

Cu toate acestea, starea lui s-a înrăutățit în scurt timp, iar medicii au decis să renunțe la tratamentul inițial și să realizeze operația. Compania Carmat a primit aprobarea de la FDA anul trecut pentru a realiza un studiu cu această inimă pe pacienții din SUA cu insuficiență cardiacă biventriculară în stadiu final, o afecțiune în care camerele care preiau și împing afară sângele nu mai funcționează corespunzător.

“Am eliminat ventriculele stâng și drept și apoi am plasat inima artificială la locul său”, a declarat doctorul Jacob Schröder, profesor asistent la departamentul de chirurgie al spitalului. El a adăugat că pacientul a fost “foarte stabil” pe tot parcursul procesului.

Astfel, inima artificială construită în Franța are o cameră pentru lichidul hidraulic și una pentru sânge, separate printr-o membrană. Partea vascularizată a membranei este făcută din țesut din inimă de vacă, la fel ca și cele patru valve ale inimii. O pompă motorizată împinge lichidul hidraulic în interiorul și în afara camerelor, iar acel fluid deplasează membrana pentru a permite circulația sângelui. Senzorii încorporați adaptează automat fluxul sanguin în funcție de nevoile persoanei care primește inima. Aceasta cântărește aproximativ 900 de grame și este văzută ca “următoarea generație”.

La o diferență de doar câteva zile de la transplantul făcut în SUA, o altă operație similară a fost realizată la Napoli marcând prima vânzare comercială a inimii Carmat. Spre deosebire de transplantul din Carolina de Nord, cel din Italia a fost planificat. În viitor, inimile artificiale vor fi folosite fie ca substitut, însă pacienții o vor folosi în așteptarea uneia reale.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă