19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalPrezenţă masivă la alegerile din Ungaria. Cozi la votare, chiar şi după...

Prezenţă masivă la alegerile din Ungaria. Cozi la votare, chiar şi după închiderea urnelor

Votarea în alegerile parlamentare din Ungaria s-a încheiat oficial duminică la ora locală 19.00, informează agenţia ungară de presă MTI, potrivit Agerpres. Mai pot vota alegătorii care stăteau deja la cozi, iar numărarea voturilor va începe în fiecare secţie imediat după închiderea urnelor. Până la orele 17.00 votaseră 63,21% din cei aproape 5 milioane de alegători.

În toată Ungaria, şiruri impresionante de persoane s-au format la secţiile de votare. Corespondentul Le Monde pentru Europa Centrală a anunţat pe Twitter: 63,2% participare la vot la ora 17.00 faţă de 54,4% la ultimele alegeri legislative.  Unii analişti, citaţi de News.ro, spun că o participare de peste 70% la aceste alegeri ar putea semnala o mobilizare eficientă a opoziţiei, ceea ce ar putea determina Fidesz – partidul premierului Viktor Orban – să îşi piardă majoritatea parlamentară.

După ce a votat în aceste alegeri, premierul naţionalist de dreapta Viktor Orban – favorit pentru un al treilea mandat – a promis că va lupta pentru Ungaria. El a spus că Uniunea Europeană nu este la Bruxelles, ci este la Berlin, la Budapesta, la Praga şi la Bucureşti.

Conform sondajelor de opinie, Fidesz – partidul premierului Viktor Orban – are şanse să obţină cel mult o majoritate simplă, rezultat susţinut şi de poziţia fruntaşă pe care o deţine Fidesz în sondaje. Există însă şi posibilitatea ca opoziţia să devanseze Fidesz şi să-l facă să piardă majoritatea, creând o situaţie fără precedent de parlament suspendat.

Cel mai puternic partid de opoziţie este formaţiunea naţionalistă radicală Jobbik, care a avut o campanie axată pe lupta anticorupţie şi pe mărirea salariilor pentru ca sute de mii de unguri care au părăsit ţara să fie tentaţi să revină. Liderul Jobbik, Gabor Varna, a votat la Gyongyos. “Toată lumea ar trebui să meargă la vot pentru că aceste alegeri hotărăsc soarta Ungariei nu doar pentru patru ani, ci pentru cel puţin două generaţii. Emigraţia poate sau nu să definească Ungaria, dar aş prefera să nu o facă”, a afirmat el.

Votanţii maghiari aleg duminică 199 de membri în Parlament, într-o singură rundă de alegeri.

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă