Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Presiunea străzii forțează guvernul libanez să demisioneze!

Primul ministru libanez a anunțat că demisionează în urma protestelor de stradă apărute ca urmare a exploziei catastrofale din Beirut, spunând că a ajuns la concluzia că, în țara sa, corupția este „mai mare decât statul însuși”.

Share

Eugen Cișmașu 0 comentarii

Actualizat: 11.08.2020 - 09:55

Această decizie ar putea deschide calea negocierilor asupra unui nou Cabinet pe fondul apelurilor urgente de reformă. Cetățenii Beirutului anunță un nou weekend de proteste anti-guvernamentale după explozia din 4 august din portul Capitalei libaneze, care a provocat distrugeri pe scară largă, ucigând cel puțin 160 de persoane și rănind alte 6000.
Într-un scurt discurs televizat, după ce trei dintre miniștrii săi își prezentaseră deja demisiile, premierul Hassan Diab a spus că el și guvernul său demisionat. „Fie ca Dumnezeu să protejeze Libanul”, a spus el, repetând ultima frază de trei ori. În timp ce vorbea, protestatarii au demonstrat pe străzile din apropierea parlamentului pentru a treia zi consecutivă.
Demisia actualului guvern consfințește o dilemă politică în Liban. Începând cu luna octombrie a anului trecut au avut loc manifestații în masă care solicită plecarea întregii conduceri, revendicările având în vedere corupția înrădăcinată în toate sectoarele, incompetența funcționarilor și gestionarea greșită a crizelor. În ciuda acestui fapt, oligarhia de guvernământ ținând puterea de la sfârșitul războiului civil din 1990 și până în prezent, este dificil să găsești o figură politică credibilă neatinsă de conexiunile cu sustemul corupt.
Diab a dat vina pe politicienii corupți care l-au precedat pentru „cutremurul” care a lovit Libanul. „Lor (reprezentanților clasei politice) ar fi trebuit să le fie rușine de ei înșiși, deoarece corupția lor este ceea ce a dus la acest dezastru care a fost ascuns timp de șapte ani”, a declarat premierul demisonar. "Am descoperit că această corupție este mai mare decât statul însuși și că statul este paralizat de această clică de interese de care nu putem scăpa", a spus Diab, fost profesor la Universitatea Americană din Beirut înainte de a intra în serviciul guvernamental.
După catastrofă, Diab a încercat să rămână pe post timp de două luni pentru a organiza noi alegeri parlamentare și a permite o hartă pentru reforme. Dar presiunea din interiorul propriului său cabinet s-a dovedit a fi prea mare. Odată cu demisia în masă, apelul la alegeri anticipate rămâne fără conținut, astfel că aceleași facțiuni vor dezbate variantele de formare a unui nou Cabinet. Guvernul Diab a fost format după ce predecesorul său, Saad Hariri, a renunțat în octombrie, ca răspuns la manifestații, fiind nevoie de luni de tergiversări înainte de a se stabili o nouă formulă guvernamentală. Guvernul său, care a fost dominat de grupul militant Hezbollah și aliații săi, a fost condamnat practic din start, fiind însărcinat cu satisfacerea cererilor de reformă, dar format din toate facțiunile pe care reformatorii le doresc îndepărtate de la putere. În cel mai fericit caz, presiunea din stradă - și cea venită din partea președintelui francez, Emmanuel Macron, care a vizitat Beirut săptămâna trecută după explozie - ar putea împinge fracțiunile politice să lase deoparte diferențele lor și să formeze un guvern de unitate națională sau chiar un guvern de experți independenți.

Citește totul despre:

Comentarii