15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalPreședinția UE: Sunt posibile noi sancțiuni împotriva Rusiei

Președinția UE: Sunt posibile noi sancțiuni împotriva Rusiei

Kneissl susține că această problemă ar urma să fie examinată în luna decembrie.

‘În privinţa sancţiunilor suplimentare, trebuie să hotărâm. Vom avea în curând un consiliu (european) comun în decembrie’, a declarat Karin Kneissl, după o întâlnire la Berlin cu omologul său german Heiko Mass.

‘Totul va depinde de comportamentul celor doi beligeranţi. Dar va trebui să examinăm’ problema, a adăugat ea, relevând totuşi că ‘până în prezent este vorba de cuvântul unuia împotriva cuvântului celuilalt’.

La rândul său, Heiko Maas a subliniat că sechestrarea navelor ucrainene de către marina rusă demonstrează că ‘anexarea Crimeii de către Rusia este o problemă de securitate pentru toată lumea în Europa’.

Ministrul de externe german a cerut eliberarea marinarilor ucraineni, invitând atât Kievul, cât şi Moscova ‘să acţioneze pentru o dezescaladare’ a situaţiei.

Anterior, Heiko Maas a acuzat Rusia de ‘încălcarea suveranităţii teritoriale’ a Ucrainei, în timp ce şeful unei Comisii parlamentare din Bundestag, Norbert Röttgen, a evocat posibilitatea înăspririi sancţiunilor împotriva regimului lui Vladimir Putin, conform Reuters. Potrivit lui Röttgen, preşedintele creştin-democrat al Comisiei pentru afaceri externe din Bundestag (camera inferioară a parlamentului german), Europa ar putea fi nevoită să înăsprească sancţiunile împotriva Moscovei după incidentul naval de duminică.

Totodată, şeful diplomaţiei germane a cerut marţi Rusiei să respecte dreptul internaţional şi suveranitatea teritorială a ţărilor vecine, după sechestrarea duminică a trei nave de război ucrainene în apropiere de Crimeea. Forţele ruse au deschis focul şi au interceptat trei nave ucrainene – două vedete şi un remorcher, capturându-le echipajele, pe motiv că ar fi întrat în apele teritoriale ruse.

‘Obiectivul este ca Rusia să respecte din nou dreptul internaţional şi ca ea să nu încalce suveranitatea teritorială a vecinilor săi’, a insistat Heiko Maas într-un discurs la Berlin. Pentru ca aceasta să se întâmple, Germania şi aliaţii ei europeni trebuie să urmeze principii clare şi să aibă un ‘dialog real’ cu privire la securitatea comună în Europa, a spus ministrul Heiko Maas.

Cele mai citite

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...
Ultima oră
Pe aceeași temă