9.1 C
București
joi, 23 martie 2023
AcasăInternaționalPreședintele Putin cere relații mai strânse între țările ex-sovietice. Republica Moldova refuză

Președintele Putin cere relații mai strânse între țările ex-sovietice. Republica Moldova refuză

Președintele Putin cere relații mai strânse între țările ex-sovietice, într-un mesaj transmis la 30 de ani de la desființarea URSS.

Președintele Rusiei a transmis acest mesaj într-un summit al țărilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Summit-ul s-a ținut în orașul Sankt Petersburg, fosta capitală a Rusiei țariste, anunță agențiile de presă occidentale.

CSI s-a înființat în decembrie 1991, cu participarea unor țări rezultate din dezmembrarea URSS. Membri fondatori ai CSI au fost 11 țări, respectiv Armenia, Azerbaidjan, Belarus, KazahstanKîrgîzstan, Republica Moldova, Rusia, TadjikistanTurkmenistan, Ucraina și Uzbekistan. În anul 1993, Georgia a intrat și ea în CSI.

Unul dintre membrii fondatori, Ucraina, s-a retras din CSI în anul 2014, după ce Rusia a ocupat Crimeea. Dintre actualii membri CSI, cel mai fidel aliat al lui Putin a rămas președintele din Belarus.

La reuniunea CSI din Sankt Petersburg, președintele Putin n-a făcut nicio referire la Ucraina. El a susținut că „relaţiile păstrate din timpul Uniunii Sovietice au jucat, în general, un rol pozitiv”.

Țările ex-sovietice sunt care au format CSI

Un element interesant este că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a lipsit de la reuniunea CSI. Ea a susținut că nici nu a văzut invitația. Pe de altă parte, Maia Sandu a precizat că participă la întâlniri internaționale doar dacă sunt importante pentru Republica Moldova.

„Nu mergem la summit. Noi analizăm participarea la aceste întâlniri în funcție de subiectele care se discută și cât de relevante sunt ele pentru Republica Moldova. În cadrul CSI pe noi ne interesează aspectele economice. Nu știu care este agenda. Nu am văzut o invitație oficială”, a declarat Maia Sandu pentru presa de la Chișinău.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un USL 2 ar fi un dezastru. AUR ar urca la cer

Hotărât lucru: politicienii din PSD și PNL nu au învățat din greșelile trecutului. USL, alianța dintre PSD și PNL, din timpul tandemului Ponta-Antonescu, s-a prăbușit...

Premierul grec Mitsotakis a transmis că alegerile generale vor avea loc în mai

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat marţi seară, trei săptămâni după o catastrofă feroviară care a condus la numeroase manifestaţii împotriva guvernului său, că...

Nu ești parior de top dacă nu știi aceste 7 lucruri

Nimeni nu poate ajunge parior de top fără cunoștințe avansate despre sportul pe care joacă și despre industria de betting. Orice informație este ca...
Ultima oră
Pe aceeași temă