15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalPreşedintele francez doreşte o ''regândire a relaţiei'' cu Rusia

Preşedintele francez doreşte o ”regândire a relaţiei” cu Rusia

Adresându-se ambasadorilor Franţei prezenţi la Paris la reuniunea lor anuală, şeful statului francez, care deja s-a declarat favorabil unei normalizări a relaţiilor cu Moscova, tensionate în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, a adăugat: “Trebuie explorate în mod strategic căile unei asemenea apropieri şi puse condiţiile noastre”.

“Ştiu că mulţi dintre voi au trebuit” să lucreze uneori asupra unor dosare în care “totul i-a condus să aibă neîncredere faţă de Rusia, uneori în mod întemeiat”, a declarat el în faţa diplomaţilor. “Şi noi am structurat această relaţie după prăbuşirea Zidului Berlinului în această neîncredere. Printr-o succesiune de neînţelegeri. Şi eu nu sunt deloc naiv atunci când doresc restructurarea acestei relaţii”, a adăugat el.

“Suntem în Europa şi, dacă nu vom şti la un moment dat să facem ceva util cu Rusia, vom rămâne cu o tensiune profund sterilă, vom continua să avem conflicte îngheţate peste tot în Europa, vom avea o Europă care este scena unei lupte strategice între SUA şi Rusia, prin urmare să avem consecinţe ale războiului rece pe teritoriul nostru”, a continuat Macron.

“Asta i-am spus eu preşedintelui Putin săptămâna trecută la Bregancon (reşedinţa prezidenţială de vară): trebuie să avansăm pas cu pas”, a adăugat liderul francez.

La 21 august, preşedintele Macron a estimat drept “pertinent” ca Rusia “să se poate reintegra la un moment dat” în G7 care ar redeveni atunci G8. “Condiţia prealabilă indispensabilă” pentru readmiterea Rusiei “este ca o soluţie să fie găsită în legătură cu Ucraina, în baza acordurilor de pace de la Minsk”, a adăugat el.

În legătură cu acest subiect, şeful statului francez a anunţat luni, în timpul summitului G7 de la Biarritz, organizarea, în septembrie, a unui summit care să-i reunească pe liderii ucrainean, rus, german şi francez.

Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă