Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Președintele Cubei, primit de Putin, la Moscova

Şeful statului rus Vladimir Putin l-a primit la Kremlin pe preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel, care efectuează prima sa vizită la Moscova de la sosirea sa la putere în aprilie, într-un moment în care Washingtonul ameninţă Havana cu noi sancţiuni.

Share

George Dumitrescu 0 comentarii

Actualizat: 02.11.2018 - 14:47

''Relaţiile dintre Rusia şi Cuba au avut de la început îndeosebi un caracter strategic'', a declarat Putin în timpul primirii lui Diaz-Canel. ''Avem o legătură de prietenie şi sprijin reciproc'', a subliniat preşedintele rus.

Rusia ''va face tot posibilul'' pentru ''consolidarea'' relaţiilor ruso-cubaneze, asigurase deja în ajun purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Uniunea Sovietică a fost mult timp văzută ca aliat al Cubei pe plan militar şi economic în faţa SUA, înainte ca prăbuşirea sa să provoace o fractură între Moscova şi Havana pe care în prezent Rusia încearcă să o depăşească printr-o apropiere tot mai mare.

Atunci când Miguel Diaz-Canel i-a succedat lui Raul Castro în aprilie, Vladimir Putin s-a declarat ''pregătit să lucreze împreună într-un mod mai strâns pentru a consolida şi mai mult parteneriatul strategic şi o cooperare constructivă în toate domeniile''.

Însoţit de ministrul său de externe, Bruno Rodriguez, Miguel Diaz-Canel a sosit la Moscova joi seara pentru o vizită de trei zile, în timp ce Washingtonul a declarat săptămâna aceasta că doreşte să înăsprească sancţiunile împotriva Havanei, acuzată că face parte împreună cu Venezuela şi Nicaragua dintr-o ''troică a tiraniei''.

El s-a întâlnit vineri dimineaţă cu preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin. ''Politica Cubei faţă de Rusia rămâne neschimbată'', a asigurat Diaz-Canel în cadrul acestei întâlniri, potrivit declaraţiile sale citate de agenţia oficială de presă rusă TASS.

Convorbirile de după-amiază la Kremlin vizează consolidarea schimburilor comerciale între Moscova şi Havana şi a legăturilor economice dintre cele două părţi, potrivit lui Peskov. Cooperarea militară se află de asemenea pe agenda discuţiilor, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, fără să ofere detalii suplimentare, explicând că este vorba de un ''subiect sensibil''.

Potrivit ziarului rus Kommersant, Rusia ar putea să acorde Cubei un împrumut de peste 50 milioane de dolari pentru achiziţii de armament rusesc.

Conform agenţiilor de presă ruse, numeroase contracte, între care şi cel privind modernizarea căilor ferate cubaneze, urmează să fie semnate în cadrul vizitei lui Miguel Diaz-Canel în Rusia.

În mai 2016, Diaz-Canel, în timp ce exercita funcţia de prim-vicepreşedinte cubanez, s-a întâlnit cu Putin la Kremlin. Fostul preşedinte cubanez Raul Castro a efectuat o vizită în Rusia în 2015, în timp ce Vladimir Putin a călătorit în Cuba în 2014, când s-a întâlnit cu Raul şi Fidel Castro.

Comentarii

loading...