Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Președintele Bulgariei blochează achiziția avioanelor americane

Rumen Radev, președintele Bulgariei, a supus veto-ului ratificarea acordului cu SUA pentru achiziționarea avioanelor americane F-16 în valoare de 1,26 miliarde de dolari, astfel blocând-o, anunță Radioul Național al Bulgariei.

Share

Lorand Stoica 0 comentarii

Actualizat: 23.07.2019 - 20:54

Două săptămâni în urmă, ministrul Apărării, Atanas Zapryanov, a anunțat în cadrul unui briefing că afacerea presupune livrarea a opt avioane de luptă F-16 Block 70, precum și echipamentul și armamentul necesar, inclusiv rachetele de tip “aer-aer”.

Radev, care fusese în trecut un ofițer al forțelor aeriene, a declarat că dezbaterile dure în parlamentul bulgar demonstrează lipsa unui consens în societate față de această înțelegere. Potrivit lui, procedura simplificată a dezbaterilor parlamentare nu a oferit posibilitatea de a clarifica câteva aspecte esențiale – garanțiile SUA, termenii livrării etc.

Parlamentul poate ocoli dreptul impus de președinte printr-o majoritate simplă de voturi.

În octombrie 2018 Bulgaria a primit oferte din partea a trei state pentru avioane de vânătoare. Două oferte pentru avioanele F-16 și F-18 au venit din SUA. Suedia a propus avioanele Gripen, iar Italia – avioanele Eurofighter.

Comentarii

loading...