15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalPreședintele Braziliei promite să restabilească ordinea în Venezuela

Președintele Braziliei promite să restabilească ordinea în Venezuela

Guvernul lui Bolsonaro a declarat sâmbătă că îl recunoaşte pe Juan Guaido, un lider al opoziţiei care conduce legislativul de la Caracas, drept preşedinte de drept al Venezuelei, chiar dacă Guaido nu s-a autointitulat astfel, scrie Agerpres.

Socialistul Nicolas Maduro şi-a început săptămâna trecută al doilea mandat prezidenţial sub un val de critici internaţionale, care îl descriu drept un şef de stat nelegitim, ale cărui politici au aruncat Venezuela în cea mai gravă criză economică din istoria sa.

‘Vom continua să facem tot ce e posibil pentru a restabili ordinea, democraţia şi libertatea acolo’, a declarat Bolsonaro, într-o înregistrare video în care apare alături de preşedintele Curţii Supreme din exil a Venezuelei, Miguel Angel Martin.

‘Am rugat poporul Venezuelei să reziste şi să aibă încredere, pentru că eu cred că o soluţie va veni în curând’, a afirmat preşedintele brazilian, în înregistrarea difuzată de biroul său de presă.

Juan Guaido, deputat al partidului Voinţa Populară, de opoziţie, a declarat săptămâna trecută că este pregătit să îşi asume preşedinţia interimară şi să convoace alegeri, dar că va face aceasta doar cu sprijinul forţelor armate.

De la preluarea mandatului, Jair Bolsonaro şi-a intensificat criticile faţă de guvernul lui Maduro, cel mai mare adversar ideologic al Statelor Unite în America Latină.

Ministrul de externe brazilian Ernesto Araujo s-a întâlnit în cursul dimineţii de joi cu un grup de lideri ai opoziţiei venezuelene, conduşi de fostul primar al capitalei Caracas, Antonio Ledezma, aflat în exil, pentru a analiza situaţia şi gradul de pregătire a lui Guaido de a prelua preşedinţia interimară, a comunicat Ministerul de Externe de la Brasilia.

La reuniune s-au discutat şi idei ‘de acţiune concretă’ în vederea restabilirii democraţiei în Venezuela, mai arată comunicatul, fără a da alte detalii.

Potrivit liderilor opoziţiei, 300.000 de oameni suferă de foame şi mai mult de 11.000 de nou-născuţi mor în fiecare an din cauza lipsei medicamentelor, în ceea ce ei au numit ‘genocidul tăcut comis de dictatura lui Maduro’.

Nicolas Maduro, care susţine că ‘un război economic’ condus de SUA încearcă să-l alunge de la putere, a primit până acum sprijinul consecvent al forţelor armate din ţara sa. 

Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă