10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalPreședintele Biden a recunoscut genocidul armean. Cum reacționează Turcia

Președintele Biden a recunoscut genocidul armean. Cum reacționează Turcia

Actualul lider de la Casa Albă, Joe Biden, este primul președinte al SUA care recunoaște genocidul armean, comis în anul 1915, în perioada finală a Imperiului Otoman.

Armenii comemorează genocidul în ziua de 24 aprilie, iar în acest an, președintele Biden a transmis un mesaj în care a folosit, pentru prima dată de către un șef de stat al SUA, termenul de “genocid”.

”Americanii îi onorează pe toţi armenii care au pierit în genocidul care a început pe 24 aprilie în urmă cu 106 ani”, a anunțat președintele Joe Biden.

Pe de altă parte, președintele Turciei, Recep Erdogan, a transmis și el un mesaj adresat comunității armene din Turcia și patriarhului armean din Turcia, reverendul Sahak Maşalyan. În acest mesaj, președintele Erdogan se referă, cu “respect”, la “pierderile de vieți omenești ale armenilor din perioada primului Război Mondial” dar atrage atenția că evenimentele din acea perioadă sunt politizate de state terțe – ceea ce ar reprezenta chiar o aluzie la mesajul președintelui Biden.

Cu o zi înainte de transmiterea mesajelor de comemorare către armeni, președinții Biden și Erdogan au avut o convorbire telefonică.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă