13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalPreședintele Belarusului afirmă că nu crede în Uniunea cu Rusia

Președintele Belarusului afirmă că nu crede în Uniunea cu Rusia

 

”Nu facem aici un fel de alianţă cu Rusia pentru a avansa cu tancurile către voi (către Occident). Asta nu se va întâmpla niciodată”, a spus Lukaşenko în faţa presei după ce a votat la alegerile parlamentare.

Rusia şi Belarus vor iniţia pe 19 noiembrie consultări pentru stabilirea unei foi de parcurs în vederea aprofundării uniunii statale între cele două ţări, convenită în urmă 20 de ani în urmă.

Însă în declaraţia dată la secţia de votare, Lukaşenko a dat de înţeles că aceste planuri nu mai sunt sigure. ”Când intri în orice fel de uniune, mizezi pe faptul că fiecare lună, fiecare an nu vor fi mai rele ca înainte. Este însă ceea ce nouă ni se întâmplă (cu Rusia). În fiecare an ne pun noi condiţii şi economia noastră mereu pierde ceva, pierde şi iar pierde. Mă iertaţi, dar pentru ce avem nevoie de această uniune ?”, a explicat el evoluţia relaţiilor cu Rusia, ţară de care Belarusul este dependent pentru comerţ şi investiţii.

Potrivit presei, Putin şi Lukaşenko ar urma să semneze în decembrie, cu ocazia aniversării a două decenii de la încheierea tratatului de uniune statală, o serie de documente care să aprofundeze integrarea dintre ţările lor.

”Nu voi semna niciun document dacă acesta contravine Constituţiei şi principiilor fundamentale ale societăţii noastre. Şi principiile fundamentale sunt suveranitatea şi independenţa (…) Dacă nu se soluţionează principalele probleme cu privire la furnizarea de hidrocarburi, deschiderea pieţelor şi ridicarea barierelor (comerciale), atunci nu se poate semna nicio foaie de parcurs”, a avertizat Lukaşenko.

Premierul belarus, Serghei Rumas, se va deplasa marţi la Moscova pentru tratative pe aceste subiecte cu omologul său rus, Dmitri Medvedev.

Cele mai citite

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Doliu în baschetul românesc. S-a stins din viață fostul mare jucător și antrenor Horațiu Giurgiu

În această dimineață, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață una dintre legendele baschetului românesc,...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...
Ultima oră
Pe aceeași temă