15.4 C
București
miercuri, 28 septembrie 2022
AcasăInternaționalPremierul nipon Shinzo Abe va fi prezent la Jocurile Olimpice de Iarnă

Premierul nipon Shinzo Abe va fi prezent la Jocurile Olimpice de Iarnă

Prezenţa sa era nesigură din cauza disputei între Tokyo şi Seul privind „femeile de reconfortare” coreene, obligate să presteze servicii în bordelurile de campanie japoneze, în timpul celui de-al doilea război mondial, informează Agerpres.

Abe a afirmat că doreşte să se întâlnească cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in pentru a-i comunica refuzul Japoniei de a accepta alte compensaţii pentru femeile exploatate, în afara celor convenite în 2015: scuze şi o contribuţie de un miliard de yeni (aproximativ nouă milioane de dolari) la un fond de ajutoare pentru supravieţuitoare. Cele două părţi au convenit atunci că respectarea obligaţiilor asumate va închide „ireversibil” subiectul.

Japonia cere şi îndepărtarea statuilor ridicate în faţa ambasadei sale la Seul şi a consulatului din Busan, care comemorează „femeile de reconfortare”. Guvernul sud-coreean susţine că monumentele sunt amplasate de organizaţii civice şi nu le poate controla.

Moon a anticipat anunţul lui Abe şi a salutat decizia acestuia, care – apreciază Reuters – l-ar putea costa pe premierul nipon pierderea unor susţinători conservatori. Mai mulţi membri ai unui comitet al Partidului Liberal Democratic, de guvernământ, au anunţat miercuri că se opun vizitei.

O altă temă a discuţiilor preconizată de Abe este ameninţarea din partea Coreei de Nord. El a făcut cunoscut că doreşte să îşi convingă interlocutorul de „nevoia unei colaborări strânse între Japonia, Coreea de Sud şi Statele Unite”. Cu ocazia Jocurilor Olimpice, va avea loc şi un dialog inter-coreean, care ar putea creea o falie între sud-coreeni şi aliaţii lor tradiţionali.

Cele mai citite
00:00:43

Forțele armate canadiene vor ajuta la curățare în urma uraganului Fiona

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a declarat că forțele armate canadiene vor fi desfășurate pentru a ajuta la curățare după ce furtuna Fiona a provocat...

Alin Nica a trecut o mie de bicicliști frontiera româno-sârbă

În timp ce la granițele Federației Ruse sunt cozi ale celor care vor să treacă granița, pentru a scăpa de încorporare, în timp ce...

Rusia ar putea oficializa vineri anexarea a 15% din Ucraina

Rusia ar putea oficializa, vineri, anexarea a 15% din Ucraina, odată cu încheierea referendumurilor susținute de Moscova în patru regiuni. În joc sunt 90.000...
Ultima oră
Pe aceeași temă