11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalPremierul Japoniei evită să confirme dacă l-a propus pe Trump la Premiul...

Premierul Japoniei evită să confirme dacă l-a propus pe Trump la Premiul Nobel pentru Pace

Reacţia vine ca răspuns la declaraţiile făcute vineri de Donald Trump, în care a acesta a menţionat copia unei scrisori trimisă de premierul Abe Comitetului Nobel din Norvegia, care propunea recompensarea sa cu premiul mai sus menţionat.

“Comitetul pentru Premiul Nobel nu dezvăluie cine a fost recomandat sau cine a făcut recomandările”, a afirmat Abe în cursul unei interpelări parlamentare, invocând regula ce interzice prezentarea oficială a propunerilor timp de 50 de ani. “Pe baza acestui regulament, evit să comentez”, a mai precizat liderul conservator japonez, care a subliniat că Trump a acţionat în mod curajos pentru soluţionarea chestiunii nucleare şi a crizei rachetelor din RPD Coreeană.

Premierul japonez a subliniat, de asemenea, că preşedintele SUA “colaborează activ” pentru rezolvarea problemei răpirilor cetăţenilor japonezi în urmă cu decenii de regimul de la Phenian, problemă ce reprezintă una din principalele priorităţi ale guvernului lui Abe.

În aceeaşi ordine de idei, purtătorul de cuvânt al executivului de la Tokio, Yoshihide Suga, a declarat în cursul aceleaşi zile, în cadrul unei conferinţe de presă, că Japonia “apreciază foarte mult conducerea lui Trump” şi a evitat, la rândul său, să se pronunţe, atunci când a fost întrebat despre presupusa propunere adresată Comitetului Nobel, invocând aceeaşi interdicţie referitoare la nominalizări.

Conform ziarului japonez Asahi, susţinerea guvernului de la Tokio pentru candidatura lui Trump ar fi fost solicitată de Washington în mod informal în toamna anului trecut, la câteva luni după reuniunea la nivel înalt dintre preşedintele american şi liderul nord-coreean, desfăşurată la Singapore pe 12 iunie.

În afară presupusului sprijin din partea guvernului Abe, Trump ar beneficia şi de susţinerea preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in, care a menţionat public anul trecut posibilitatea de a-l recompensa pe preşedintele american cu Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile depuse de acesta în detensionarea relaţiilor intercoreene.

În plus, în mass-media japoneze au apărut informaţii despre pregătirile pe care Tokyo şi Washington le-ar face pentru o noua vizită a preşedintelui Trump în capitala Japoniei, în perioada 26 – 28 mai. În cadrul acestei vizite, preşedintele Trump ar urma să aibă o întrevedere cu premierul Shinzo Abe şi să fie primit de împăratul Naruhito.

Dacă această vizită se confirmă, Donald Trump ar fi primul lider străin care va participa la o întâlnire oficială cu noul împărat al Japoniei. Actualul împărat Akihito urmează să renunţe la Tronul Crizantemei, ceremonie programată să aibă loc pe 30 aprilie. Titlul de împărat va fi preluat de prinţul moştenitor Naruhito, la începutul lunii mai.

Cele mai citite

ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil...

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă...

Premierul a cerut ca toate pensiile să fie plătite înainte de Paște

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut marţi, în şedinţa Exectivului, ministrului Muncii Simona Bucura Oprescu să vorbească cu toate băncile din România şi cu Poşta...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă