15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalPremierul japonez, vizită în SUA: Ce probleme vor fi discutate

Premierul japonez, vizită în SUA: Ce probleme vor fi discutate

Vizita survine înaintea unui summit între Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, care ar urma să aibă loc în luna mai sau la începutul lunii iunie, potrivit dpa.

Premierul japonez ar urma să-i ceară preşedintelui Trump ca acesta să discute cu liderul nord-coreean problema cetăţenilor japonezi răpiţi de către agenţi nord-coreeni în urmă cu câteva decenii.

Cel puţin 17 cetăţeni japonezi au fost răpiţi de Coreea de Nord în anii ’70 şi ’80, potrivit guvernului japonez. În 2002, Phenianul a admis că cetăţeni japonezi au fost răpiţi de către agenţi nord-coreeni, iar cinci dintre cei 17 au revenit în Japonia.

Anterior, Abe a declarat că îi va cere preşedintelui Trump eliminarea nu numai a rachetelor balistice intercontinentale din Coreea de Nord capabile să lovească continentul american, dar şi a rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune, capabile să lovească Japonia şi Coreea de Sud.

‘Aş dori să confirm în cursul întrevederii cu Trump că vom menţine maximum de presiune asupra Coreei de Nord pentru ca aceasta să renunţe complet, ireversibil şi verificabil la arme nucleare şi rachete’, a declarat Abe jurnaliştilor, înainte de a pleca spre statul american Florida.

În timpul discuţiilor pe care le va purta timp de două zile cu Trump, Abe doreşte, de asemenea, să obţină o scutire de la noile tarife vamale la importurile de oţel şi aluminiu impuse luna trecută de Washington.

Uniunea Europeană şi unele ţări, între care Canada şi Mexicul, au fost scutite de taxe la import. Japonia nu a fost scutită de aceste taxe în pofida relaţiilor strânse dintre premierul nipon Abe şi preşedintele Trump.

Întâlnirea celor doi lideri survine după ce Trump le-a cerut consilierilor săi săptămâna trecută să negocieze reintrarea SUA în Parteneriatul Transpacific (TPP) din care preşedintele american s-a retras imediat după preluarea mandatului la Casa Albă.

Interesul manifestat recent de Trump faţă de TPP survine în contextul unei tensionări a relaţiilor comerciale între SUA şi China, care nu a făcut parte din TPP.

Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshihide Suga, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că premierul Abe şi preşedintele Trump vor juca golf în Florida aşa cum au făcut şi cu prilejul altor întâlniri pentru a ‘consolida în continuare relaţia de încredere’.

Premierul nipon Shinzo Abe se confruntă cu noi dificultăţi, pus la zid de izbucnirea unui al doilea scandal legat de favoritism şi de nemulţumirea publică în creştere, ilustrată de o manifestaţie de amploare sâmbătă şi de scăderea în sondaje, a notat luni AFP.

Cota de popularitate a lui Shinzo Abe s-a prăbuşit în ultimele săptămâni şi se situează deja la numai 31%, potrivit unei anchete publicate luni de cotidianul Asahi. Un alt sondaj, realizat de agenţia de presă Kyodo, arată o scădere de 5,4%, până la 37%, cel mai prost rezultat înregistrat de la revenirea sa la putere, la sfârşitul lui 2012. Sâmbătă, mii de manifestanţi s-au adunat în faţa parlamentului, cerând demisia premierului, o manifestaţie de o amploare neobişnuită în Japonia.

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...
Ultima oră
Pe aceeași temă