Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Premierul Edouard Philippe (Foto: The National)

Premierul Edouard Philippe: Franța vrea să-și reducă numărul de parlamentari cu 30 la sută

Premierul Edouard Philippe a anunţat că Franţa ar putea reduce numărul de senatori şi deputaţi cu 30% şi se va asigura că 15% din parlamentari vor fi aleşi prin sistemul de reprezentare proporţională, relatează presa occidentală citată de Mediafax.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 06.04.2018 - 13:11

Propunerea de a reduce numărul de deputaţi la 404 de la 577 şi numărul de senatori la 244 de la 348 face parte din promisiunile făcute de Emmanuel Macron în timpul campaniei electorale. Acesta a declarat că va aduce "schimbări profunde" în instituţiile franceze până la următoarele alegeri parlamentare, care vor avea loc în anul 2022.

Cu toate acestea, Guvernul are nevoie de susţinerea Senatului pentru a aproba noile reforme. Senatul, unde opoziţia deţine cele mai multe locuri, a criticat anumite aspecte ale planului.

Guvernul vrea de asemenea să prevină politicienii din a deţine mai mult de trei mandate consecutive. Primarii oraşelor cu mai puţin de 9.000 de locuitori vor fi scutiţi de această lege.

Philippe a adăugat că o schimbare constituţională majoră presupune şi menţionarea insulei Corsica.

Comentarii