14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalPremierul britanic, fără „plan B“ pentru ieșirea din UE

Premierul britanic, fără „plan B“ pentru ieșirea din UE

Theresa May a avut câteva zile pentru a revizui acordul negociat cu Bruxelles privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și luni după-amiază urma să prezinte în fața deputaților britanici o versiune modificată a strategiei sale asupra Brexitului. Dar, de teama unei noi respingeri, nu a mai prezentat acest „plan B“ anunțând că va încerca să iasă din impas privind Brexitul încercând să obțină noi concesii din partea Uniunii Europene.

Numai că, mai mulți miniștri de Externe europeni, reuniți luni la Bruxelles, au prevenit din nou premierul May că acordul încheiat nu este negociabil. Membrii UE 27, îngrijorați de haosul politic de la Londra îi cer premierului să formuleze un „plan B“ care ar convinge majoritatea deputaților britanici să aprobe acordul de ieșire din UE.

La mai puțin de șase săptămâni de data programată pentru ruperea Marii Britanii de UE – 29 martie, ora 23.00 – la Londra nu există nici un consens asupra modului sau a oportunității de a duce cu bine această retragere, aprobată de 52% din britanici la referendumul din iunie 2016.

Premierul a revenit în Camera Comunelor pentru a repeta refuzul de a organiza un nou referendum, că nu va revoca nici nu va prelungi articolul 50, că refuză să excludă un „no deal“ și că amenințarea unei ieșiri fără acord rămâne de actualitate. Și a mai afirmat că va continua să încerce modificarea clauzei „backstop“, clauză destinată evitării revenirii unei frontiere fizice între cele două Irlande și menținerii Marii Britanii în uniunea vamală europeană, clauză care focalizează opoziția deputaților.

Adică nici un anunț-surpriză, deși șefa guvernului a repetat că își va schimba poziția, că va asculta diferitele grupuri parlamentare care se opun planului ei și va continua să o facă. Luni, deputații au înțeles că May nu a abandonat nici una din liniile sale roșii și se va întoarce la Bruxelles pentru a aborda problema „backstop“, ceea ce a mai făcut între decembrie și ianuarie, fără a obține nici o concesie din partea celor 27.

O atitudine care a crescut nemulțumirea parlamentarilor și Jeremy Corbyn, șeful opoziției laburiste, a acuzat premierul conservator că se agață de un plan care este irealizabil, în timp ce alți parlamentari cer din ce în ce mai insistent să poată organiza o serie de voturi pentru a încerca degajarea unui consens înaintea moțiunii guvernului care ar trebui să fie dezbătută la 29 ianuarie.

 Aflată într-o poziție fragilizată, premierul britanic, Theresa May, se confruntă cu proiecte concurente care vizează suspendarea procesului de ieșire din UE și trebuie să găsească o cale pentru ca a cincea economie mondială să evite o ruptură fără acord, sinonimă cu riscuri de penurie, ambuteiaje enorme în porturi și prăbușirea lirei sterline. Afișând voința de a obține un consens politic, Theresa May s-a întâlnit în ultimele zile cu liderii opoziției, cu numeroși deputați din partidul său conservator și cu responsabilii partidului unionist nord-irlandez, DUP, aliatul său în Parlament. Inițiativă fără rezultatul pe care îl spera, interlocutorii săi ieșind de la întâlnirile cu premierul și mai convinși că ea refuză orice compromis.

 

Atentat la Londonderry

Potrivit Sunday Times, May intenționează să propună Irlandei un tratat bilateral pentru a depăși unul din principalele puncte de blocaj a acordului asupra Brexit, ceea ce partea irlandeză refuză categoric. Și în timp ce deputații, miniștrii și Theresa May continuă să discute, să dezbată și să se confrunte asupra Brexitului, un eveniment le-a trimis un semnal concret asupra situației în Irlanda de Nord, aflată în centrul problemei. Sâmbătă seara, o mașină-capcană a explodat în fața tribunalului din Londonderry, din Irlanda de Nord.

Poliția a fost avertizată despre prezența unei bombe cu zece minute înaintea exploziei și a reușit să evacueze zona in extremis, evitând posibile victime. Acest atentat reamintește fragilitatea stabilității în Irlanda de Nord, subliniată adesea de poliție și incertitudinea din jurul Brexitului și a frontierei cu Republica Irlanda, care va fi singura frontieră terestră cu UE post-Brexit, nu fac decât să întărească instabilitatea. 

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă