11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalPortugalia va folosi președinția UE pentru a consolida efortul de vaccinare al...

Portugalia va folosi președinția UE pentru a consolida efortul de vaccinare al blocului comunitar

Lansarea programului de vaccinare în masă al UE va fi una dintre prioritățile de top ale Portugaliei atunci când va prelua președinția rotativă a UE de șase luni vineri, pe măsură ce o nouă tulpină mai infecțioasă de coronavirus se răspândește în toată Europa.

Augusto Santos Silva, ministru de externe, a declarat că guvernul socialist de la Lisabona va acorda prioritate „dezvoltării depline a strategiei UE de vaccinare gratuită, universală”. Convingerea cetățenilor UE că măștile și alte măsuri restrictive vor rămâne esențiale pentru încă multe luni, va fi o altă provocare.

Comentariile au apărut pe măsură ce au apărut critici în multe țări ale UE cu privire la ritmul lent de vaccinare în masă, comparativ cu Israelul, Marea Britanie și SUA.

Portugalia va căuta, de asemenea, să se asigure că fondul de recuperare a coronavirusului de 750 de miliarde de euro al UE se transformă în investiții productive, alături de alte programe incluse în planul de cheltuieli pe șapte ani de 1,8 miliarde de euro al blocului, ambele fiind aprobate în ultimele două luni sub președinția Germaniei.

„Credem că ultimele șase luni au fost o perioadă de mari decizii strategice în UE. Responsabilitatea noastră este să punem aceste decizii în practică și să producem rezultate ”, a declarat Santos Silva într-un interviu acordat Financial Times.

Portugalia, a cărei economie a fost afectată de criza datoriilor europene și de pandemie, intenționează să promoveze o solidaritate europeană mai puternică la un „summit social” pentru a discuta drepturile sociale și protecțiile care vor avea loc la Porto în luna mai.

„Este important să arătăm că o parte a identității democratice a Europei nu are doar o economie de piață, ci una care are și o puternică dimensiune socială, că suntem o democrație liberală, care este, de asemenea, avansată social”, a spus dl Santos Silva. „Acesta este cel mai bun antidot împotriva populismului.”

Una dintre cele mai dificile provocări cu care se confruntă președinția portugheză va fi promovarea negocierilor blocate privind reformarea sistemului de migrație al UE. El descrie pactul privind azilul și migrația, un plan al Comisiei Europene anunțat în septembrie, ca „poate cel mai divizibil subiect din UE”.

Unele state membre doreau să închidă complet Europa către migrație sau să accepte doar migranții de anumite naționalități, religii sau culturi, a spus el. „Alte state membre, precum Portugalia, spun că niciunul dintre aceste criterii nu este acceptabil.” Președinția germană nu a reușit să avanseze problema, a adăugat el, dar „să vedem dacă putem”.

El dorește, de asemenea, să stimuleze impulsul proiectelor de tranziție digitală ale blocului în urma pandemiei și să vadă legea climatică din 2050, piatra de temelie a Acordului verde al UE, aprobat de Parlamentul European.

Un efort juridic al guvernelor ungare și poloneze pentru a răsturna noile norme ale UE care condiționează accesul la fondurile UE de respectarea statului de drept este probabil o altă problemă spinoasă.

„Trebuie să fim atenți”, a spus dl Santos Silva. „Nu doar Ungaria și Polonia creează dificultăți. Forțele care pun sub semnul întrebării valorile noastre cresc în influență în țări precum Portugalia, Franța, Spania, Germania, Olanda și în alte părți. ”

Santos Silva crede că Portugalia are reputația de „broker onest”, un avantaj atunci când abordează subiecte dure. „Interesele noastre naționale coincid foarte strâns cu cele din Europa. Celelalte 26 de țări știu că nu vom aduce o agendă națională președinției noastre ”.

Portugalia se va concentra, de asemenea, pe promovarea dezbaterii privind „autonomia strategică” a UE, scopul de a fi mai independent și mai asertiv în raport cu puteri precum SUA și China. „Nu vrem să ne regăsim, așa cum am făcut la începutul pandemiei, (…) fără o capacitate de producție suficientă pentru lucruri de bază precum măștile sau medicamentele”, a spus el.

Dar țara este sceptică față de o politică industrială a UE axată pe construirea de „campioni” europeni din cele mai mari economii. În schimb, consideră că întărirea companiilor mici și mijlocii în „inima economiei europene” este calea de urmat, potrivit dlui Santos Silva.

Aceasta înseamnă mai mult decât mai puține tranzacții comerciale, cu condiția ca acestea să fie „echilibrate”, a spus el. Portugalia va găzdui un summit UE-India în timpul președinției sale, care vizează, în mare parte, să avanseze discuțiile privind un acord de liber schimb de multă vreme. Este posibil ca Brexit să fi eliminat unele dintre obstacolele unui acord, inclusiv diferențele cu privire la taxele de import indiene pentru whisky-ul Scotch.

Unii politicieni consideră întărirea legăturilor cu India ca un mijloc de a oferi UE mai mult pârghie în discuțiile comerciale cu China vecină, după acordul din această săptămână cu privire la un așteptat tratat de investiții în afaceri cu Beijing.

Acordul se așteaptă să provoace fricțiuni cu noua administrație a președintelui ales al SUA, Joe Biden. Problemele dificile care împart SUA și UE, cum ar fi reducerea influenței companiilor Big Tech sau accesul la contracte publice din SUA, nu s-ar schimba sub Biden, a spus acesta. 

„Putem vedea ultimii patru ani ca o paranteză în relațiile dintre SUA și UE. . . când administrația SUA a ajuns să privească europenii mai degrabă ca adversari decât ca prieteni ”, a spus el. Sub Biden, relațiile ar „reveni la felul în care erau”.

Portugalia speră, de asemenea, că blocul poate începe o nouă relație de succes cu un Regatul Unit post-Brexit în conformitate cu noul lor acord comercial.

Continuarea convergenței UE-Regatul Unit în domeniul apărării, poliției, combaterii terorismului și a altor probleme internaționale va fi „de o sută de ori mai importantă decât discutarea cotelor de pescuit”, a spus Santos Silva.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă