3.1 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăInternaționalPoluarea reduce speranţa de viaţă, în special în Asia de Sud

Poluarea reduce speranţa de viaţă, în special în Asia de Sud

Potrivit raportului asupra calităţii aerului în lume publicat de Health Effects Institute cu sediul la Boston şi Universitatea din Columbia Britanică, poluarea atmosferică este cel de-al cincilea factor de risc în mortalitatea globală. Aceasta provoacă mai multe decese ca malaria, accidentele rutiere, malnutriţia sau alcoolul.

Dar ”scăderea speranţei de viaţă nu se manifestă în manieră egală” pe glob, precizează autorii documentului. Speranţa de viaţă în cazul copiilor din Asia de Sud scade cu 30 de luni din cauza unu amestec de aer poluat exterior, cu aer nociv în domiciliu.

În Asia de Est, poluarea atmosferică scurtează durata vieţii cu 23 de luni, cifră care trebuie comparată cu aproximativ 20 de săptămâni în cazul celor născuţi în ţările dezvoltate din Asia Pacifică şi America de Nord.

Dacă poluarea atmosferică ar fi redusă la niveluri inferioare celor recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), speranţa de viaţă în Bangladesh ar creşte cu aproape 15 luni, adaugă cercetătorii, care îşi bazează studiul pe date din 2017.

În India, Pakistan şi Nigeria speranţa de viaţă ar creşte cu circa un an.

În ciuda unor măsuri ferme, China rămâne ţara unde rata mortalităţii cauzată de poluarea atmosferică este cea mai ridicată din lume, provocând în 2017 circa 852.000 de decese. Toate cele cinci ţări cu cea mai mare rată de mortalitate provocată de poluarea aerului de află în Asia: China, India, Pakistan, Indonezia şi Bangladesh.

În total, precizează autorii, pe plan global se pierd 147 de milioane de ani de viaţă sănătoasă din cauza acestui tip de poluare.

Expunerea la aer nociv în domiciliu, în special ca urmare a arderii cărbunelui, lemnului sau cărbunelui din lemn utilizate pentru gătit sau încălzirea locuinţei, se întâmplă cel mai frecvent în Asia de Sud, Asia de Est şi Africa Subsahariană.

Aproape jumătate din populaţia mondială este victima acestui tip de poluare. Dintre aceştia, 846 de milioane se află în India şi 452 în China.

În octombrie, OMS a explicat că expunerea la aer nociv atât în exterior, cât şi în interior este, în fiecare an, cauza decesului a circa 600.000 de copii cu vârste mai mici de 15 ani.

Poluarea atmosferică afectează, de asemenea, dezvoltarea neurologică şi capacităţile cognitive ale copiilor.

Potrivit OMS, circa 91% dintre locuitorii planetei respiră aer poluat, iar acest lucru duce la şapte milioane de decese în fiecare an.

Cele mai citite

Crin Antonescu: America nu exista atunci când noi aveam forme de cultură, de civilizație, care sunt încorporate civilizației creștine, civilizației europene

Candidatul prezidențial al coaliției de guvernare, Crin Antonescu, s-a dezlănțuit, marți seară, la Antena 3 CNN, într-o retorică acidă la adresa politicienilor români care...

Liga Campionilor: Benfica Lisabona-FC Barcelona 4-5 într-un meci dramatic, decis pe final

FC Barcelona a reușit o victorie epică, 5-4 cu Benfica, la Lisabona, marți seara, în etapa a șaptea a Ligii Campionilor la fotbal. Benfica a...

Crin Antonescu: America nu exista atunci când noi aveam forme de cultură, de civilizație, care sunt încorporate civilizației creștine, civilizației europene

Candidatul prezidențial al coaliției de guvernare, Crin Antonescu, s-a dezlănțuit, marți seară, la Antena 3 CNN, într-o retorică acidă la adresa politicienilor români care...
Ultima oră
Pe aceeași temă