Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Polonia vrea să fuzioneze companiile de stat

Polonia ar trebui să continue fuziunea în rândul companiilor de stat, pentru a-şi întări economia, afectată de pandemia de coronavirus (COVID-19), a afirmat ministrul Activelor Statului, Jacek Sasin.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

28.04.2020 - 14:23

Luni, grupul petrolier polonez PKN Orlen a finalizat preluarea companiei de utilităţi Energa şi a anunţat că vrea să achiziţioneze rivala mai mică Lotos, dacă va obţine aprobarea Comisiei Europene.

"Consolidarea companiilor de stat este în direcţia potrivită. Trebuie creaţi jucători mari, puternici şi, odată ce bugetele de investiţii sunt combinate, ei vor putea implementa proiecte ambiţioase, se vor dezvolta şi vor concura pe piaţa din Europa", a spus Sasin. Acesta a adăugat, referitor la preluări: "PKN nu şi-a spus ultimul cuvânt".

De asemenea, ministrul Activelor Statului a sugerat că Polonia ar trebui să aibă un control mai mare asupra economiei, pentru a lupta contra crizei provocate de epidemie.

"De mulţi ani ni se spune că statul nu ar trebui să fie prezent în economie ... este ceva rău când statul este proprietar. Ni s-a spus că un capital nu are naţionalitate şi e bine dacă există mult capital străin. Astăzi, în lumina evenimentelor din jurul nostru, vedem cât de greşite sunt aceste teorii", a apreciat Sasin.

De când a venit la putere, în 2015, Partidul Lege şi Justiţie a sporit control asupra sectorului energetic şi bancar din Polonia.

Bancherii estimează că în Polonia vor rămâne doar cinci mari grupuri bancare, pe măsură ce o serie de bănci mai mici vor fi scoase la vânzare, deoarece nu reuşesc să crească veniturile în contextul dobânzilor reduse şi pentru că nu au amploarea necesară de a concura cu marii jucători de pe piaţă.

Săptămâna trecută, vicepremierul Jadwiga Emilewicz a anunţat că Guvernul Poloniei intenţionează să protejeze companiile, afectate de pandemie pentru a nu fi preluate ieftin de fondurile de capital privat.

Propunerea se va adăuga planului de măsuri fiscale în valoare de 330 miliarde de zloţi (78,9 miliarde de dolari) adoptat de Guvernul de la Varşovia, pentru a atenua potenţialele daune provocate de pandemie.

"De asemenea, propunerea este menită să protejeze companiile poloneze, construite cu trudă în ultimii 30 de ani, pentru a nu deveni ţinte ieftine de preluare în această situaţie dificilă. Nu vrem ca fondurile străine să ajungă uşor la companiile cu capital polonez, deoarece valoarea lor este foarte scăzută", a declarat Emilewicz, la o conferinţă de presă.

Oficialul a adăugat că Executivul ar putea extinde lista companiilor de importanţă strategică care nu pot fi vândute fără aprobarea sa. În prezent, pe această listă se află inclusiv firme din domeniul energetic.

Comentarii