Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Polonia va accelera numirea de judecători la Curtea Suprema, în ciuda valului de critici externe

Noile autorităţi judiciare poloneze, instalate în baza unei controversate reforme introduse de către conservatorii de la putere, au decis miercuri să accelereze numirea de noi judecători la Curtea Supremă, în pofida obiecţiilor judecătorilor în funcţie şi ale Bruxellesului.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 22.08.2018 - 18:38

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a trecut la o nouă etapă în procedura de infringement pe care ea a declanşat-o împotriva Poloniei, estimând că această ţară nu a răspuns preocupărilor sale referitoare la respectarea independenţei justiţiei în reforma Curţii Supreme, adresând Varşoviei o scrisoare de notificare, relatează AFP, citată de Agerpres.

La rândul său, Curtea Supremă poloneză a anunţat la începutul lui august „suspendarea” pensionării membrilor săi cu vârste de cel puţin 65 de ani, impusă de legea în vigoare din iulie, punând Curţii de Justiţie a UE (CJUE) cinci „întrebări preliminare” pe această temă.

Fără să ţină cont de aceasta, noul Consiliu naţional al magistraturii (KRS), însărcinat cu audierea candidaţilor pentru posturile eliberate în baza noii legi, a decis miercuri accelerarea desemnării noilor judecători, care urmează să fie confirmaţi de către preşedintele Andrzej Duda. „Se accelerează cum se poate”, a declarat presei Leszek Mazur, şeful noului KRS.

Plecarea foştilor judecători, ca urmare a reducerii vârstei de pensionare pentru magistraţii Curţii Supreme, unul din elementele-cheie ale reformei justiţiei realizate de către conservatori, se află în centrul unui diferend între guvernul polonez şi Bruxelles.

Modificarea vârstei de pensionare, intrată în vigoare la începutul lui iulie, afectează 27 de magistraţi, inclusiv pe preşedinta Curţii, Malgorzata Gersdorf. Aceasta refuză să-şi părăsească postul, invocând Constituţia, care stabileşte durata mandatului său la şase ani, adică până în 2020.

Suspendarea procedurilor în curs avea drept scop blocarea situaţiei timp de mai multe luni, în aşteptarea deciziei CJUE.

Dispoziţiile proiectului de lege privind Curtea Supremă au determinat Comisia Europeană să înceapă o procedură de infringement împotriva Poloniei referitoare la independenţa justiţiei, care ar putea duce la sancţiuni financiare.

Guvernul polonez este de asemenea vizat de o procedură europeană inedită pentru ansamblul reformelor care, potrivit Bruxellesului, ameninţă în mod „sistematic” statul de drept dând guvernului controlul asupra justiţiei.

Potrivit conservatorilor, reforma trebuie să amelioreze eficienţa tribunalelor şi să elimine sechelele regimului comunist.

Comentarii