11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalPolonia tratează cu seninătate posibilele tăieri bugetare ale UE

Polonia tratează cu seninătate posibilele tăieri bugetare ale UE

Ministrul de externe polonez, Jacek Czaputowicz, a calificat proiectul de buget european post-Brexit pentru perioada 2021-2027 o ‘bază bună pentru negocieri ulterioare’, adoptând un ton foarte diferit de cel al Ungariei.

‘Tăierile de fonduri în domenii care au importanţă cheie pentru noi – politica agricolă comună şi politica de coeziune – nu sunt mari, în timp ce se introduc noi modalităţi de finanţare pentru noi activităţi, de care va beneficia şi Polonia’, a afirmat şeful diplomaţiei poloneze, citat de PAP.

Premierul ungar, Viktor Orban, a avertizat vineri că Budapesta, criticată de asemenea de către Bruxelles în ceea ce priveşte respectarea normelor democratice, s-ar putea opune prin veto proiectului de buget al UE.

Executivul european a făcut public miercurea trecută proiectul său de buget pentru 27 de ţări membre, rezultatul unor consultări dificile, care se ridică la 1,279 miliarde de euro (faţă de 1,087 miliarde pentru perioada 2014-2020 pentru 28 de state membre), în pofida pierderii importantei contribuţii a Marii Britanii.

Condiţiile sale privind respectarea statului de drept sunt văzute ca anunţând o încleştare cu Ungaria şi Polonia, aceasta din urmă riscă în prezent sancţiuni europene fără precedent din cauza reformelor sale judiciare.

Noile reguli autorizează UE să ‘suspende, să reducă sau să restrângă accesul’ la finanţări europene în caz de nerespectare a principiilor statului de drept.

Comisia Europeană, preocupată de evoluţia acestei probleme în Polonia şi de teama că puterea politică ar putea să influenţeze puterea judiciară, a declanşat la sfârşitul lunii decembrie faza preliminară a unei proceduri inedite – Articolul 7 din Tratatul UE – care poate conduce teoretic la o suspendare a dreptului de vot al unei ţări în cadrul Uniunii Europene.

Comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova ‘m-a asigurat că aceste propuneri (privind bugetul) nu sunt în niciun fel îndreptate împotriva statului, în special, nu există nicio legătură cu Articolul 7’, a declarat şeful diplomaţiei poloneze, asigurând că această ultimă problemă este discutată separat.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă