Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Polonia tratează cu seninătate posibilele tăieri bugetare ale UE

Guvernul conservator polonez a reacţionat cu seninătate la proiectul de buget al UE, care a propus stabilirea unei legături între acordarea de fonduri şi respectarea statului de drept, ceea ce face obiectul unor tensiuni între Varşovia şi Bruxelles, informează AFP luni.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 08.05.2018 - 08:23

Ministrul de externe polonez, Jacek Czaputowicz, a calificat proiectul de buget european post-Brexit pentru perioada 2021-2027 o 'bază bună pentru negocieri ulterioare', adoptând un ton foarte diferit de cel al Ungariei.

'Tăierile de fonduri în domenii care au importanţă cheie pentru noi - politica agricolă comună şi politica de coeziune - nu sunt mari, în timp ce se introduc noi modalităţi de finanţare pentru noi activităţi, de care va beneficia şi Polonia', a afirmat şeful diplomaţiei poloneze, citat de PAP.

Premierul ungar, Viktor Orban, a avertizat vineri că Budapesta, criticată de asemenea de către Bruxelles în ceea ce priveşte respectarea normelor democratice, s-ar putea opune prin veto proiectului de buget al UE.

Executivul european a făcut public miercurea trecută proiectul său de buget pentru 27 de ţări membre, rezultatul unor consultări dificile, care se ridică la 1,279 miliarde de euro (faţă de 1,087 miliarde pentru perioada 2014-2020 pentru 28 de state membre), în pofida pierderii importantei contribuţii a Marii Britanii.

Condiţiile sale privind respectarea statului de drept sunt văzute ca anunţând o încleştare cu Ungaria şi Polonia, aceasta din urmă riscă în prezent sancţiuni europene fără precedent din cauza reformelor sale judiciare.

Noile reguli autorizează UE să 'suspende, să reducă sau să restrângă accesul' la finanţări europene în caz de nerespectare a principiilor statului de drept.

Comisia Europeană, preocupată de evoluţia acestei probleme în Polonia şi de teama că puterea politică ar putea să influenţeze puterea judiciară, a declanşat la sfârşitul lunii decembrie faza preliminară a unei proceduri inedite - Articolul 7 din Tratatul UE - care poate conduce teoretic la o suspendare a dreptului de vot al unei ţări în cadrul Uniunii Europene.

Comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova 'm-a asigurat că aceste propuneri (privind bugetul) nu sunt în niciun fel îndreptate împotriva statului, în special, nu există nicio legătură cu Articolul 7', a declarat şeful diplomaţiei poloneze, asigurând că această ultimă problemă este discutată separat.

Comentarii

loading...