Polonia îşi anulează participarea la summitul Grupului de la Vişegrad în Israel

Polonia a hotărât să-şi anuleze participarea la un summit al Grupului de la Vişegrad (V4) în Israel, în urma unor acuzaţii de antisemitism lansate împotriva sa de către noul şef al diplomaţiei israeliene, a anunţat luni premierul polonez Mateusz Morawiecki, relatează AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 18.02.2019 - 14:20

”Vorbele ministrului israelian de Externe sunt rasiste şi inacceptabile. Este clar că ministrul nostru de Externe (Jacek Czaputowicz) nu se va duce la summitul” V4, din care fac parte Ungaria, Plonia, Cehia şi Slovacia, prevăzut marţi, a declarat Morawiecki pentru presa poloneză.

Varşovia a anunţat încă de duminică faptul că premierul Mateusz Morawiecki nu se duce în Israel la această reuniune a V4 cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi că urmasă fie înlocuit de şeful diplomaţiei.

Polonia a luat hotărârea să reacţioneze astfel în urma unor declaraţii ale lui Netanyahu, citat de presa din ţara sa, despre rolul pe care l-au jucat unii polonezi în Holocaust.

Însă scandalul nu s-a oprit aici.

Morawiecki a declarat luni, la postul public de radio, că deplasarea şefului diplomaţiei poloneze se afla sub un ”mare semn de întrebare”, în urma unor declaraţii ale omologului său israelian Israel Katz.

Israel Katz a declarat pentru postul israelian i24 că ”numeroşi polonezi au colabirat cu naziştii şi, aşa cum a spus (fostul premier israelian) Yitzhak Shamir, «polonezii sug antisemitism cu odată cu lapte de la mama lor»”.

”Situaţia s-a schimbat ieri”, a declarat Michal Dworczyk. ”Ne-am confruntat cu o declaraţie ruşinoasă a noului ministru de Externe al israelului, iar în acest context orice participare a unor reprezentanţi ai statului polonez la summitul V4 în israel devine un mare semn de întrebare”.

Contactate apoi de presă, serviciile Guvernului au anunţat că o decizie cu privire la prezenţa Poloniei la summitul Grupului de la Vişegrad ”va fi luată în următoarele ore”.

Benjamin Netanyahu a dat asigurpri vineri că presa din ţara sa i-a deformat declaraţiile cu privire la responsabilitatea polonezilor în crimele naziste comise împotriva evreilor.

În timpul unor discuţii cu jurnalişti israelieni care l-au însoţit miercuri şi joi la Conferinaţ de la Varşovia privind Orientul Mijlociu, Netanyahu ”a vorbit despre polonezi şi nu despre poporul polonez sau despre Polonia”, au subliniat  serviciile sale într-un comunicat.

Presa israeliană a scris diferit cuvintele pronunţate de către premier, însă serviciile guvernamentale nu au precizat la care versiune se refereau.

Comentarii