Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Polonia: Guvernul cere eliminarea pedepsei cu închisoarea privind Holocaustul

Guvernul polonez a anunţat miercuri că vrea să modifice un proiect de lege care prevede pedeapsa cu închisoarea pentru persoanele care ar sugera că statul a fost complice la Holocaust, dând înapoi în legătură cu această legislaţie care a fost criticată dur de Israel şi SUA.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 27.06.2018 - 12:49

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut camerei inferioare a parlamentului să elimine pedeapsa cu închisoarea din proiectul de lege - un anunţ neaşteptat care survine în contextul în care guvernul de la Varşovia şi reformele sale judiciare sunt sub o monitorizare atentă din partea Uniunii Europene. Parlamentarii au început miercuri o dezbatere privind schimbările.

"Renunţăm la prevederile penale", a spus şeful de cabinet al premierului, Michal Dworczyk, la postul public de radio, adăugând că respectivele părţi ale proiectului de lege ar distrage atenţia de la sensul originar al iniţiativei.

Guvernul a precizat că, în urma dezbaterilor publice asupra proiectului de lege, s-a decis că există alte 'unelte' care pot fi folosite pentru "a proteja renumele Poloniei".

Aproximativ trei milioane de evrei care locuiau în Polonia înainte de război au fost ucişi de nazişti, reprezentând circa jumătate din numărul total de evrei care au fost omorâţi în Holocaust.

Evrei de pe întreg continentul au fost trimişi pentru a fi ucişi în lagăre de exterminare construite şi administrate de Germania în Polonia ocupată - ţara care găzduia cea mai mare comunitate de evrei la acel moment -, inclusiv Auschwitz, Treblinka, Belzec şi Sobibor.

Mii de polonezi şi-au riscat vieţile pentru a-şi proteja vecinii evrei în timpul războiului. Însă cercetări publicate de la căderea comunismului în 1989 au arătat că mii de polonezi au ucis de asemenea evrei sau i-au denunţat pe cei care îi ascundeau de ocupanţii nazişti, punând astfel sub semnul întrebării discursul oficial naţional conform căruia Polonia a fost doar o victimă.

Comentarii

loading...