8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalPolonia: Contractul de achiziţionare a sistemului antirachetă american Patriot a fost semnat

Polonia: Contractul de achiziţionare a sistemului antirachetă american Patriot a fost semnat

‘Semnăm astăzi un contract pentru livrarea unui sistem modern care şi-a dovedit capacităţile în numeroase ţări şi datorită căruia intrăm în grupul de state care deţin o armă eficientă ce le garantează securitatea’, a declarat ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, cel care a semnat cel mai mare contract de achiziţie de armament din istoria ţării.

‘Acesta este un moment extraordinar, istoric; este intrarea Poloniei într-o lume cu totul nouă, de tehnologie de vârf, armament modern şi mijloace defensive’, a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda cu ocazia ceremoniei de semnare.

Livrarea primelor baterii produse de corporaţia Raytheon este prevăzută începând din 2022.

Polonia şi-a accelerat eforturile de înnoire a dotărilor armatei în urma anexării Crimeii de către Rusia în 2014 şi a reafirmării puterii militare şi politice a Rusiei în regiune.

Două treimi din dotarea armatei poloneze datează perioada Tratatului de la Varşovia.

Semnarea contractului vine ca o uşurare pentru Varşovia, care rămâne în relaţii tensionate cu SUA, principalul său aliat din NATO, din cauza controversatei sale legi care prevede pedepse cu închisoarea pentru orice referire la ‘lagărele poloneze ale morţii’, şi despre care SUA afirmă că încalcă libertatea de exprimare.

Acordul prevede livrarea a patru baterii Patriot, dar Varşovia mai negociază cu Washingtonul şi achiziţia altor sisteme Patriot, a unui radar de 360 de grade şi a interceptor de rachete low-cost în cadrul unei a doua faze de dezvoltare.

‘Ne aşteptăm ca Polonia să se mişte destul de repede cu Faza a II-a. Ei şi-au declarat dorinţa de o a încheia până la sfârşitul anului’, a declarat pentru Reuters Wes Kremer, preşedintele Raytheon Integrated Defense Systems, înaintea ceremoniei de la Varşovia.

Acordul va permite armatei poloneze să întreprindă operaţiuni de apărare aeriană împreună cu aliaţii săi din NATO Olanda, Germania, Spania şi Grecia, care dispun deja de sisteme Patriot, au declarat oficiali ai Departamentului de Stat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă