4.8 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
AcasăInternaționalPolonia cere să primească arme nucleare americane pe teritoriul ei

Polonia cere să primească arme nucleare americane pe teritoriul ei

Polonia cere să primească arme nucleare americane pe teritoriul ei, a anunțat președintele Poloniei, Andrzej Duda.

Liderul de la Varșovia a făcut această declarație într-un interviu acordat publicației Gazeta Polska, preluat de presa occidentală. „Există oportunitatea de a participa la programul de găzduire a armelor nucleare. I-am întrebat pe liderii din Statele Unite dacă iau în calcul o astfel de posibilitate. Subiectul este deschis”, a precizat președintele Poloniei.

Arme nucleare dețin un număr foarte mic de țări din lume, iar Polonia nu se află printre ele. Totuși, Polonia ar putea să le găzduiască, în condițiile în care alte câteva țări europene membre NATO găzduiesc arme nucleare ale SUA. Pe de altă parte, Franța și Marea Britanie dețin arme nucleare proprii, fără a le disloca și în alte țări.

Președintele Poloniei a explicat că ideea de a primi arme atomice ale SUA pe teritoriul țării sale face parte din programul denumit „nuclear sharing”. Această inițiativă nu va însemna că Polonia va deține arme nucleare, a precizat președintele Andrzej Duda.

Cu câteva ore mai înainte, un mesaj similar, privind disponibilitatea Poloniei de a primi armament nuclear, fusese transmis de Jaroslaw Kaczynski. El este liderul partidului de guvernământ din Polonia iar anterior a fost prim-ministru.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România caută soluții pentru securitatea la Marea Neagră la Ankara

România a fost constant preocupată să identifice soluții pentru a spori securitatea la Marea Neagră, a afirmat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, într-o...

Accident în Pasajul Unirii din București. Șoferul vinovat a fugit -VIDEO

Un accident rutier a avut loc, marţi seara, în Pasajul Unirii şi Primăria Sectorului 4 va face plângere penală pentru distrugere pe numele şoferului...

România caută soluții pentru securitatea la Marea Neagră la Ankara

România a fost constant preocupată să identifice soluții pentru a spori securitatea la Marea Neagră, a afirmat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, într-o...
Ultima oră
Pe aceeași temă