14.6 C
București
vineri, 7 octombrie 2022
AcasăInternaționalPolonia, amendată cu 1 milion de euro de Curtea de Justiție UE

Polonia, amendată cu 1 milion de euro de Curtea de Justiție UE

Polonia a primit o amendă de un milion de euro din partea Curții de Justiție UE pentru că nu a respectat verdictul justiţiei comunitare privind desfiinţarea camerei disciplinare a Curţii supreme de la Varșovia.

Amendă de 1 milion de euro pentru Polonia

„În verdictul emis astăzi, vicepreşedintele tribunalului obligă Polonia să plătească o amendă de un milion de euro pe zi, din momentul în care verdictul a fost comunicat Poloniei”, se menţionează în comunicatul CJUE. 

 Piotr Muller, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Varșovia, a transmis un mesaj pe Twitter. Acesta susține că țara a fost șantajată și pedepsită, iar asta nu este „calea corectă”. De asemenea, Sebastian Kaleta,  ministrului adjunct al justiției, a comentat pe aceeași platformă de socializare. Potrivit acestuia, „CJUE ignoră complet constituția poloneză și hotărârile Tribunalului Constituțional”.

Totodată, membrii partidului Lege și Justiție (PiS) spun că executivul Uniunii Europene își depășește mandatul prin încercarea de a opri reformele judiciare din Polonia. Statul polonez a anunțat că va desființa camera disciplinară pentru reforme mai ample. Încă nu a prezentat până acum un plan detaliat.

Decizia a fost adoptată în aceeași zi în care președintele Poloniei este primit la Paris de președintele Franței pentru discuții privind „căile de ieşire din criza privind statul de drept”. Acest fapt alimentează și mai mult conflictele dintre Varșovia și Bruxelles.

 Curtea de Justiţie a UE a ordonat Poloniei în iulie să pună capăt imediat activităţilor Camerei disciplinare. Aceasta este însărcinată cu supervizarea judecătorilor şi le poate ridica imunitatea. Pe 9 septembrie, CE a cerut CJUE a cerut câte o amendă pentru Polonia în fiecare zi.

„Sistemele judiciare din întreaga UE trebuie să fie independente şi corecte”, afirma atunci preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Contradicțiile lui Eduard Hellvig

Semn că a învățat lecția profesorului său, Virgil Măgureanu, actualul director al SRI, Eduard Hellvig, are rare apariții publice. Și atunci se contrazice. Comunică...

Manchester City, Chelsea și Borussia Dortmund „au defilat” miercuri în grupele Ligii Campionilor la fotbal

Manchester City, Chelsea şi Borussia Dortmund au obţinut victorii clare, miercuri, în etapa a treia a grupelor Ligii Campionilor la fotbal. Manchester City a surclasat-o...
00:01:04

80 de persoane au fost salvate după ce o barcă de migranți a eșuat

Aproximativ 80 de persoane au fost salvate, iar pentru 15 sunt temeri că ar fi dispărute, după ce o ambarcațiune(barcă) de migranți a eșuat...
Ultima oră
Pe aceeași temă