11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalPOLITICĂ SUA Președintele Joe Biden gata să impoziteze marile averi

POLITICĂ SUA Președintele Joe Biden gata să impoziteze marile averi

Biden și-a făcut remarcile la Capitolul SUA din Washington, fără audiența obișnuită a parlamentarilor și a înalților oficiali guvernamentali, deoarece numărul participanților a fost limitat din cauza măsurilor de precauție împotriva coronavirusului. 

„Lucrăm din nou. Visând din nou. Descoperind din nou. Conducând lumea din nou. Ne-am arătat reciproc și lumii: nu există renunțare în America”, a spus el. „Acum o sută de zile, casa Americii era în flăcări.” 

Președintele, în vârstă de 78 de ani, a servit ca senator din Delaware timp de decenii și a fost vicepreședinte timp de opt ani sub conducerea lui Barack Obama. Înainte de a-și susține discursul, Biden a menționat că el a fost primul președinte care a vorbit în prezența a două femei – Kamala Harris, vicepreședinte, și Nancy Pelosi, purtătoare de cuvânt. „Era și timpul”, a spus el. 

Președintele a promovat redresarea economică din SUA și a cerut Congresului să-și promoveze restul agendei sale extinse de cheltuieli. După adoptarea unui plan de stimulare fiscală de 1,9 miliarde de dolari în martie, Biden și-a concentrat atenția asupra câștigării sprijinului pentru o factură de cheltuieli de infrastructură de 2,3 miliarde de dolari pe care a numit-o „plan pentru gulerele albastre ale Americii” și o extindere de 1,8 miliarde de dolari a rețelei de siguranță socială. 

„Nu ne putem opri acum – suntem într-o competiție cu China și alte țări pentru a câștiga secolul 21”. 

Președintele SUA vrea să plăteas-că pentru următoarele etape ale programului său economic prin impozite mai mari asupra corporațiilor și a celor bogați, care au declanșat o reacție furibundă pe Wall Street și în rândul corporațiilor americane, opoziție din partea republicanilor și chiar o anumită precauție în rândul colegilor săi democrați. 

Biden a folosit discursul pentru a-și reitera intenția de a colecta veniturile din marile afaceri și din rândul gospodăriilor cu venituri ridicate pentru a finanța miliarde de dolari pentru cheltuielile guvernamentale. 

„Este timpul ca America corporativă și cei mai bogați 1% dintre americani să își plătească partea în mod echitabil. Să-și plăteasca partea lor corect”, a spus el. „Nu vreau să pedepsesc pe nimeni, dar nu voi adăuga la povara fiscală a clasei de mijloc a acestei țări.” 

„Wall Street nu a construit această țară”, a spus președintele și a semnalat că dorește să introducă o nouă orânduială economică. „Colegii mei americani, teoria în jos (n.r. de reducere a taxelor marilor corporații pentru a stimula investițiile în business) nu a funcționat niciodată. Este timpul să creștem economia de jos în sus și din mijloc. ” 

Discursul lui Biden a venit în ajunul celei de-a 100-a zile de funcție și la mai mult de un an de la răspândirea virusului coronavirus care a blocat țara și a trimis economia într-un punct negativ. El a citat programul rapid de vaccinare ca o dovadă că și-a îndeplinit un angajament de campanie de a restabili competența și empatia în lupta împotriva virusului. 

„La un centru de vaccinare în masă din Glendale, Arizona, am întrebat o asistentă medicală cum este. Ea a spus că „fiecare injecție se simte ca o doză de speranță”. ”A fost una dintre multele anecdote personale pe care le-a rostit despre americanii obișnuiți, care i-au colorat discursul. 

Curba abruptă în sus a vaccinărilor este în pericol să se aplatizeze pe măsură ce oficialii din domeniul sănătății întâlnesc americani mai ezitanți, o problemă pe care Biden a sugerat-o în discursul său. „Du-te și te vaccinează, America”, a spus el. 

În ceea ce privește politica externă, Biden a recunoscut că liderii mondiali au pus sub semnul întrebării capacitatea Americii de păstrare a puterii în conversațiile cu el: „Comentariul pe care îl aud cel mai des este: „vedem că America s-a întors – dar pentru cât timp?”” 

Biden a promis că America va fur-niza vaccinuri Covid-19 către restul lumii, dar numai atunci când fiecare american va fi avut acces deja la prima doză. „Vom deveni un arsenal pentru vaccinuri pentru alte țări, la fel cum America este un arsenal pentru democrație pentru lume… [Dar] fiecare american va avea acces înainte de asta. ” 

Președintele a fost supus presiunii să facă mai mult pentru a promova aprovizionarea cu restul lumii, dar administrația sa a împiedicat împărțirea dozelor produse în SUA cu alte țări. 

La începutul acestei săptămâni, Casa Albă a declarat că SUA vor împărți până la 60 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca, care nu a fost încă aprobat în țară. Dar experții solicită administrației să facă mai multe prin împărtășirea expertizei în producție și forțarea companiilor americane să renun-țe la drepturile lor de proprietate intelectuală. 

Tim Scott, senatorul republican din Carolina de Sud, a dat răspunsul partidului său la discursul lui Biden. El i-a frânt în bucăți pe Biden și pe democrați, de la stimulul economic la propunerile de infrastructură ale președintelui, acuzând partidul majoritar că re-fuză să lucreze pe culoar. 

„Democrații doresc o listă de dorințe partizană”, a spus Scott. „Nici măcar nu vor construi poduri… pentru a construi căi”. 

Scott, singurul senator republican negru, a luat la rost și atenția administrației Biden asupra jus-tiției rasiale. „Ascultați-mă clar: America nu este o țară rasistă”, a spus el. 

Republicanii speră să elimine democrații de acum la alegerile intermediare de anul viitor, recâștigând ambele camere ale Congresului, pe care democrații le controlează cu cea mai mică marjă. 

„Biden se face fân în timp ce soarele strălucește… timpul nu este de partea lui”, a spus Larry Sabato de la Universitatea din Virginia Center for Politics. 

„Acest discurs a fost palpitant pentru democrați – pentru marea majoritatea democraților, inclusiv dintre susținătorii sceptici ai lui Bernie Sanders. 

Biden a început ca un democrat cu guler albastru[n.r. denumirea pentru muncitori], orientat spre muncitori. El este încă exact așa. ” 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă