15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalPOLITICĂ SUA Democrații vor să-l interzică pe Trump alegătorilor

POLITICĂ SUA Democrații vor să-l interzică pe Trump alegătorilor

Măsura a venit pe fondul unei îngrijorări din ce în ce mai mari cu privire la riscul unor tulburări sporite în zilele care preced învestirea lui Joe Biden în funcția de președinte, pe 20 ianuarie, după asaltul de săptămâna trecută asupra Capitoliului SUA.
 
Mass-media americană a raportat un avertisment al FBI cu privire la potențiale violențe și „proteste armate” la 50 de capitale din întreaga țară, în timp ce Casa Albă a emis o declarație de urgență pentru Washington pentru a facilita coordonarea între autoritățile federale și locale.
 
Impulsul demiterii face parte dintr-un efort de ultimă oră pentru a-l obliga pe Trump să părăsească Casa Albă înainte de sfârșitul mandatului său, după atacul săptămânii trecute asupra Congresului de către o mulțime de susținători ai săi.
 
Casa controlată de democrați a încercat luni să adopte o rezoluție separată prin care îl îndeamnă pe Mike Pence, vicepreședintele, să convoace cabinetul și să activeze cel de-al 25-lea amendament, care le conferă autoritatea de a-și dezbrăca președintele de puterile sale.
 
Rezoluția, elaborată de democratul Jamie Raskin din Maryland, spune că președintele „a făcut în mod deliberat declarații care. . . au încurajat. . . acțiunile ilegale de  la Capitol ”. Cel puțin cinci persoane au murit în ciocniri, inclusiv un ofițer de poliție din Capitol. Un al doilea ofițer s-a sinucis în weekend.
 
Deoarece parlamentarii republicani s-au opus textului, acesta nu a primit acordul unanim și va fi dezbătut și cel mai probabil va fi adoptat marți de către Cameră. Un vot privind punerea sub acuzare ar putea avea loc azi.
 
Toți cei implicați în acest asalt trebuie să fie trași la răspundere, începând cu omul cel mai responsabil pentru aceasta – președintele Donald Trump
 
Nancy Pelosi, președintele democrat al Camerei, a declarat: ,,Camera inferioară a Congresului va proceda la acuzarea lui Trump dacă dl Pence nu va răspunde la rezoluție în 24 de ore.”
 
„Următorul nostru pas, vom continua să completăm legislația privind punerea sub acuzare. Amenințarea președintelui pentru America este urgentă și la fel va fi și acțiunea noastră ”, a spus Pelosi.
 
Deși Trump este probabil să fie acuzat a doua oară de către Cameră, două treimi din Senat ar trebui să voteze pentru a-l condamna pentru a-l elimina din funcție. În timp ce o mână de senatori republicani și-au exprimat indignarea față de acțiunile președintelui, mai mult de o duzină ar trebui să se înscrie pentru a-l demite pe Trump.
 
Buletinul FBI raportat de mass-media SUA a făcut referire la informații despre un grup care solicita „asaltarea” clădirilor guvernelor federale, de stat și locale, în cazul în care Trump va fi demis din funcție înainte de ziua inaugurării.
 
Declarația de „urgență” a președintelui SUA de luni la Washington a fost o mișcare oficială care permite agențiilor guvernamentale să își coordoneze răspunsurile la orice criză.
 
Muriel Bowser, primarul democrat din Washington, a cerut și autorităților federale să refuze permisele pentru întrunirile publice până după inaugurare.
 
Raskin, David Cicilline din Rhode Island și Ted Lieu din California au introdus luni articolul de punere sub acuzare împotriva lui Trump. Rezoluția lor, care a fost co-sponsorizată de alți 211 democrați ai Camerei, îl acuză pe Trump de o singură acuzație: „incitare la insurecție”.
 
„Nu putem permite ca această provocare fără precedent să rămână fără răspuns”, au spus cei trei parlamentari într-o declarație comună. „Toți cei implicați în acest asalt trebuie să fie trimiși la răspundere, începând cu cel mai responsabil pentru acesta – președintele Donald Trump”.
 
Pelosi și Chuck Schumer, liderul democrat din Senat, l-au îndemnat în repetate rânduri pe Pence să invoce cel de-al 25-lea amendament al constituției SUA dacă Trump nu demisionează.
 
În ciuda surselor potrivit cărora Pence a fost înfuriat de lipsa de intervenție lui Trump în revolte – care a întrerupt numărarea voturilor colegiului electoral pentru a certifica că Biden va fi al 46-lea președinte american – vicepreședintele nu a semnalat până acum niciun sprijin pentru utilizarea Al 25-lea amendament.
 
Biden, președintele ales, a spus că a discutat cu parlamentarii despre modul în care Senatul ar putea „bifurca” destituirea și alte priorități legislative dacă ar avea loc un proces în comisie în săptămânile următoare.
 
„Putem continua jumătate de zi să ne ocupăm de acuzare și să obținem jumătate de zi nominalizarea și confirmarea guvernului meu  în Senat, precum și trecerea pachetului de stimuli. Aceasta este speranța mea “, a spus el, în comentarii care au fost văzute ca o aprobare tacită a eforturilor democraților din Cameră de al demite pe Trump.
 
Trump, căruia i s-a interzis accesul pe Twitter și o serie de alte platforme de socializare la sfârșitul săptămânii trecute, nu a dat niciun semn de a se opri. Se așteaptă să facă o călătorie la granița SUA-Mexic marți pentru a-și expune palmaresul privind imigrația.
 
Trump a fost pus sub acuzare la sfârșitul anului 2019 pentru două acuzații – abuz de putere și obstrucționarea Congresului – legate de eforturile sale de a presiona președintele ucrainean să dezgroape murdărie asupra lui Biden și a fiului său, Hunter Biden. A fost achitat după un proces din Senat. Mitt Romney, senatorul Utah și fost candidat la președinție, a fost singurul republican care a votat pentru condamnarea președintelui.
 
 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă