Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Benjamin Netanyahu, acuzat că a acceptat mită în două afaceri distincte şi a acţionat „contra intereselor publice”

Poliția israeliană detonează „bomba Netanyahu”

Poliţia isrealiană a anunţat că deţine suficiente probe care arată că premierul Benjamin Netanyahu a acceptat mită în două afaceri distincte şi a acţionat „contra intereselor publice”.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

14.02.2018 - 22:22

După anunţul poliţiei, premierul israelian a reacţionat imediat şi s-a adresat publicului într-o emisiune în direct declarând că a lucrat pentru Israel toată viaţa şi va rămâne premier. A continuat să susţină că nu a făcut nimic rău. În zilele precedente recomandărilor, Netanyahu a pus la îndoială integritatea comisarului de poliţie şi a altor ofiţeri de rang înalt însărcinaţi cu anchetele şi a criticat poliţia, inclusiv şeful unităţii antifraudă Lahav 433.

Poliţia a transmis Parchetului general dosarul privind inculparea primului ministru Netanyahu pentru corupţie. Decizia de a fi pus oficial sub acuzare depinde acum de procurorul general, Avichai Mandelblit, numit în acest post de Netanyahu. Nimic nu îl obligă să ia o decizie rapidă dar în afara celor două anchete încheiate, poliţia continuă investigaţiile în multe alte dosare în care acuzaţiile de luare de mită pun în cauză anturajul apropiat al premierului.

Cele două cazuri sunt incluse în „Dosarul 1.000”, în care cuplul Netanyahu şi fiul lor Yair sunt suspectaţi că au beneficiat de cadourile generoase ale unui producător de la Hollywood, Arnon Milchan, şi ale miliardarului australian James Packer, în total de un milion de shekeli (240.000 euro).

În schimb, Netanyahu a facilitat o legislaţie de reducere a impozitelor pentru israelienii care au locuit multă vreme în străinătate şi l-a ajutat pe Milchan să-şi prelungească viza în SUA şi să-şi promoveze interesele pe piaţa media din Israel. Fiul premierului, Yair, ar fi beneficiat de sejururi luxoase, avioane şi hoteluri plătite de Packer.

A doua afacere, „Dosarul 2.000”, pune în cauză legăturile dintre Benjamin Netanyahu şi proprietarul ziarului Yediot Aharonot, Arnon Mozes, vizat şi el de poliţie. Potrivit unor înregistrări, cei doi au pus la cale un pact compromiţător în defavoarea lui Sheldon Adelson, miliardar american, magnatul cazinourilor care a creat în 2007 Israel Hayom, un cotidian gratuit de mare tiraj.

Membri ai coaliției de guvernământ îl sprijină pe Netanyahu, susținând că nu trebuie să demisioneze „nici dacă va fi acuzat”.

Comentarii

loading...