Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Vizita premierului israelian la Moscova

Planul lui Putin pentru a-l da jos pe Bashar al-Assad. O altă minciună?!

În cursul vizitei premierului israelian, Benjamin Netanyahu, la Moscova, surse din serviciile secrete israeliene susțin că președintele rus i-ar fi comunicat planul său de înlăturare a regimului Assad de la putere.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 30.01.2018 - 22:19

Dialogul de reconciliere națională organizat de Moscova la Soci a început fără participarea opoziției siriene adevărată, aceasta fiind reprezentată de delegația Turciei. Vizita premierului israelian în această perioadă a fost programată pentru a transmite dorința Israelului, ca și cea a SUA și a unor state arabe, ca milițiile șiite sponsorizate de Iran să părăsească Siria.

După întrevederea cu Putin, Netanyahu a declarat că nu va permite ca Iranul să folosească teritoriul Libanului și Siriei pentru a-și depozita și lansa rachetele sale. „Dacă va fi nevoie, le vom lovi”, a subliniat Netanyahu.

Cât despre prezența militară a Iranului în Siria, Netanyahu a fost destul de evaziv în declarații. „Se stabilește Iranul militar în Siria sau va stopa acest proces în scurt timp? I-am spus lui Putin că dacă nu-l va stopa, va trebui ca noi să facem acest lucru. De fapt, deja am făcut demersuri în acest sens”, a declarat premierul israelian.

     Alegeri libere în curând, garantate de Moscova

Surse israeliene suusțin că Putin i-a prezentat lui Netanyahu planul său pentru rezolvarea conflictului din Siria și implicit a crizei refugiaților.

Poate că acesta a fost luat în considerare și de către politicienii germani, care negociază condițiile de aliere pentru guvernare. Marți, aceștia au trecut peste obstacolul major al reîntregirii familiilor refugiaților, amânând începerea programului până la 31 iulie, după care Germania va primi cam 1.000 de persoane pe lună.

Germania are numeroși refugiați sirieni, ale căror familii sunt stopate în diferite tabere de refugiați, în Turcia și Grecia, din lipsa unui program ferm de reîntregire a familiilor. Cu Bashar al-Assad la putere, susținut de Rusia, refugiații sirieni nu s-ar fi întors în țară. Însă, dacă regimul Assad va fi înlăturat de la putere, majoritatea refugiaților ar opta pentru reîntoarcere.

Acest plan va fi prezentat, în linii generale, în cadrul dialogului privind viitorul Siriei, de la Soci, dar în lipsa opoziției siriene care nu mai crede în promisiunile Rusiei. Exact în aceste zile, avioanele rusești au continuat bombardamentul în provincia Idlib, din nordul Siriei, singura care nu este sub controlul regimului Assad.

Planul lui Putin prevede alegeri prezidențiale și parlamentare în termen scurt, garantate de Moscova, ce se va asigura că toată populația siriană va putea vota pentru prima oară în mod democratic. Nu se specifică în ce mod va garanta Moscova votul „populației” devenită „valul de refugiați”, care acum se află în afara Siriei sau dislocată în interiorul țării, în proporție de peste jumătate din populația reală a Siriei.

    O nouă armată siriană, sponsorizată de Rusia

Noua Constituție, pe care Moscova a scris-o dar „a cedat-o” Națiunilor Unite, „va ține cont de schimbările demografice din cei șapte ani de război” și va oferi posibilitatea majorității sunnite a țării să domine Parlamentul, iar regimul alawit al lui Assad nu va mai fi la putere. Nici acest punct nu oferă vreo garanție, din moment ce toate „schimbările demografice”, un eufemism pentru „epurări etnico-religioase” au vizat dislocarea majorității sunnite.

Cel mai „interesant” punct al planului lui Putin este formarea unei noi Armate Naționale Siriene, pentru că în prezent aceasta este formată temporar de milițiile șiite ale Iranului, care vor fi somate să plece. Moscova se oferă să reorganizeze armata, din nou „funcție de structura  demografică”, să o finanțeze și să o doteze.

Iranul pare a fi marele pierzător în așa-zisul plan. La presiunile Arabiei Saudite, a SUA și a Israelului, Putin promite expulzarea tuturor luptătorilor străini și, susține sursa israeliană, deja a anunțat Teheranul că la Soci se va interzice staționarea milițiilor controlate de Iran, inclusiv Hezbollah.

 

Comentarii