8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalPlanul de redresare al lui Viktor Orban, amânat de Comisia Europeană

Planul de redresare al lui Viktor Orban, amânat de Comisia Europeană

Comisia Europeană a decis să suspende, ieri, planul de redresare al Ungariei, după ce deputații europeni care lucrează în comitetul de control bugetar al Parlamentului European au solicitat președintelui CE, Ursula von der Leyen, să folosească o lege UE recent creată pentru a îngheța plățile către Ungaria pentru „încălcări grave ale statului de drept”.
Europarlamentarul Dacian Cioloş a anunțat pe Twitter suspendarea aprobării PNRR-ului Ungariei, precizând că acest fapt nu înseamnă ”pedepsirea” Ungariei.
El a precizat că Grupul Renew Europe din Parlamentul European, grup al cărui lider este, a cerut încă de săptămâna trecută suspendarea procedurii de aprobare a Planului de Redresare al Ungariei, pentru că nu există garanţii că banii vor ajunge la ungurii cinstiţi şi care merită, şi nu la apropiaţii premierulului Viktor Orban.
Dacian Cioloș a explicat: ”Suspendarea planului nu înseamnă «pedepsirea» Ungariei. Înseamnă să nu sponsorizăm cleptocrația lui Orban. Într-un Eurobarometru realizat în iunie 2020, 87% dintre maghiarii chestionați descriu corupția din HU ca fiind răspândită. Ei MERITĂ acești bani de redresare, nu ginerele lui Orban” – a mai explicat Cioloș.
Totodată, liderul grupului Renew Europe a mai spus că, în Ungaria, ”corupția lui Orban este „sistemică”, iar regimul său nu recunoaște jurisdicția EPPO”, adică Parchetul European anticorupție, condus de Codruța Kovesi.
”Garanțiile că banii contribuabililor europeni nu vor ajunge în buzunarele greșite trebuie solicitate ÎNAINTE de aprobarea planului de 7,2 miliarde de euro. Vom urmări acest lucru”, a mai punctat Dacian Cioloș.
 

·      Ungaria neagă informațiile privind respingerea PNRR
 
Ministrul Justiției din Ungaria, Judit Varga, a publicat un mesaj pe Twitter în urma informațiilor privind respingerea PNRR.

„Am prins agenția germană DPA că dă știri false! Înainte ca această campanie de fake news împotriva Ungariei să păcălească pe cineva, să fim clari: Bruxelles-ul nu a respins planul de redresare al Ungariei! Rămânem deschiși pentru un dialog constructiv cu Comisia Europeană”, a scris Judit Varga pe Twitter. 

 
·      Un raport care concluzionează că există „încălcări grave ale statului de drept” – motivația hotărârii UE
 
Decizia UE vine după discuții controversate legate de adoptarea de către Ungaria a unei legi care interzice conținutul LGBT în școli.
Parlamentul European este de așteptat să condamne această lege într-o rezoluție de joi, care va cere Comisiei să lanseze un proces legal rapid împotriva Ungariei cu privire la discriminarea persoanelor LGBT.

Cu mult înainte ca parlamentul maghiar să adopte controversata lege LGBT, statele membre ale UE și deputații europeni au fost alarmați, însă, de cheltuielile Ungariei cu fondurile UE, inclusiv un contract de iluminat stradal atribuit ginerelui lui Orbán, precum și un tren de epocă către satul natal al lui Orbán.
Deputații își bazează hotărârea pe un raport realizat de trei universitari, care concluzionează că există „încălcări grave ale statului de drept”, astfel că executivul UE este justificat, din punct de vedere legal, să suspende aprobarea planului de redresare al Ungariei pentru a proteja contribuabilii UE.
Raportul arată: „Lipsa unei gestionări transparente a fondurilor UE, lipsa unui serviciu național eficient de urmărire penală și lipsa garanțiilor de independență judiciară arată că Ungaria a încălcat deja în mod flagrant principiile de bază ale statului de drept”.
Raportul prezintă laboratoare din 43 de școli care au costat 1 milion de euro fiecare și au fost parțial finanțate de bani europeni. O anchetă a Comisiei Europene a constatat că fiecare clasă a fost taxată separat pentru manuale, chiar dacă toate au folosit aceeași carte. Bruxelles-ul a solicitat rambursarea unor bani după ce a ajuns la concluzia că autoritățile maghiare nu au corectat mai multe „nereguli” de cheltuieli.
Europarlamentarul german Daniel Freund, cel care a comandat raportul, a precizat: „Ceea ce ne dorim este ca statul de drept să funcționeze în Ungaria, nu pentru că avem un fetiș de sancțiuni. Vrem practic restabilirea statului de drept”.
Acesta consideră că nu cetățenii unguri obișnuiți ar trebui să fie cei care suferă în urma acestei decizii, ci ar trebui să fie pedepsit guvernul, astfel încât comisia să identifice liniile bugetare corecte.
În 2018 Ungaria a primit 6,3 miliarde de euro de la UE, echivalent cu aproape 5% din economia sa. Guvernul maghiar a solicitat încă 7,2 miliarde de euro de la fondul PNRR.
 
·      Comisia Europeană a aprobat primele Planuri Naționale de Redresare și Reziliență
 
În urmă cu câteva zile, Comisia Europeană a aprobat primul plan naţional de redresare şi rezilienţă, cel al Portugaliei.
Portugalia deține, în prezent, preşedinţia semestrială a Consiliului UE şi a dorit să dea un exemplu, fiind în aprilie primul stat membru al UE care a transmis Bruxellesului programul său de reforme şi investiţii finanţate de fondul european de redresare post-pandemie ‘NextGenerationEU’, relatează AFP şi Reuters.
Majoritatea statelor UE au transmis Bruxelles-ului PNRR-urile, iar Ursula von der Leyen le va vizita succesiv.
 

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă