Mike Pompeo

Phenianul vrea ridicarea sancțiunilor, SUA vor garanții de denuclearizare

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, se întâlnește în această săptămână la New York cu „omologul“ său nord-coreean, brațul drept al lui Kim Jong-un, în optica relansării discuțiilor vizând un nou summit între omul-forte de la Phenian și Donald Trump.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 07.11.2018 - 12:22

Coreea de Nord a prevenit SUA că ar putea reveni la strategia politică de dezvoltare a arsenalului său nuclear dacă nu îi sunt ridicate sancțiunile economice. Ani de zile, Phenianul a dus o politică zisă „byungjin“, sau „dezvoltare simultană“ a capacităților sale nucleare și a celor economice. După întâlnirea istorică dintre președinții Donald Trump și Kim Jong-un, pe 12 iunie la Singapore, este evocată frecvent o a doua întâlnire față-în-față a celor doi și, luna trecută, președintele american preciza că sunt avute în vedere trei sau patru locuri pentru acest nou summit. Acesta și anunțata întrevedere între Mike Pompeo și Kim Yong Chol vor permite ambelor națiuni să avanseze în dosarul denuclearizării regimului nord-corean.

Coreea de Nord, afectată de sancțiuni economice sufocante pentru economie, pare că se impacientează și ministerul de Externe evoca posibilitatea revenirii la politica „dezvoltării simultane“ dacă SUA nu își schimbă atitudinea. „Nu sunt îngrijorat, am mai văzut asta în cursul negocierilor“,  a declarat Pompeo pentru CBS, înainte de a-și reafirma inflexibilitatea: „nici un respiro economic înainte de a ne atinge obiectivul final“. Nu este vorba doar despre denuclearizare completă, ci și de capacitatea noastră de a verifica dacă a avut loc, o condiție prealabilă ridicării sancțiunilor economice, a mai subliniat Pompeo. La summitul din Singapore, Kim Jong-un s-a angajat în favoarea unei „denuclearizări complete a peninsulei coreene“, iar din partea americană Mike Pompeo a fost însărcinat cu negocierile de urmat pentru definirea concretă a parametrilor acestui angajament, considerat prea vag de Washington.

Această relansare a dialogului cu Phenianul coincide cu o atenuare a tensiunilor SUA cu China, actor-cheie în dosarul nord-coreean și principalul aliat al regimului Kim Jong-un. Donald Trump și omologul său chinez, Xi Jinping, au discutat telefonic săptămâna trecută atât despre comerț, cât și despre Coreea de Nord.  

 

Comentarii