21.5 C
București
luni, 26 septembrie 2022
AcasăInternaționalPatru militari americani dintr-un avion de operații speciale au murit în Norvegia

Patru militari americani dintr-un avion de operații speciale au murit în Norvegia

Patru militari americani dintr-un avion de operații speciale au murit în Norvegia, după ce aeronava lor s-a prăbușit.

Aeronava era de tip V-22 Osprey și aparținea Corpului Infanteriei Marine al SUA.

Dispariția avionului a fost raportată vineri seară în nordul Norvegiei, în condiții de vreme nefavorabilă. A doua zi, sâmbătă, 20 martie, echipele de salvare au găsit epava aeronavei. Toate cele patru persoane aflate la bord au murit, a anunțat Norvegia. Premierul Jonas Gahr Stoere a postat pe Twitter un mesaj de condoleanțe, în care preciza că toate victimele sunt cetățeni americani.

Avionul s-a prăbușit în timp ce participa la un uriaș exercițiu militar al NATO, denumit Cold Response 2022 – cel mai amplu exercițiu NATO din anul 2022. La exercițiu participă circa 30.000 de militari, 200 de aeronave și 50 de nave. Norvegia este membru NATO încă de la înființarea Alianței, în anul 1949.

Exercițiul se desfășoară în perioada martie – aprilie 2022 și testează capacitatea NATO de a oferi sprijin Norvegiei în cazul unei agresiuni din partea unei ţări terţe. La Cold Response 2022 participă 27 de țări. Potrivit unui anunț din ianuarie 2022 (care ulterior n-a mai fost reluat), România are și ea militari la acest exercițiu. De asemenea, alături de țările membre NATO, la exercițiu participă două țări partenere – Suedia și Finlanda.

Sprijinul oferit Norvegiei din partea NATO s-ar acorda prin Articolul 5 din Tratatul de la Washington. Acest tratat obligă statele NATO să acorde sprijin oricărei țări aliate care ar fi atacată.

V-22 Osprey este un avion pentru operații speciale, cu decolare și aterizare verticală

Informațiile oficiale nu au indicat ce zbor efectua avionul american în nordul Norvegiei. Avioanele Osprey au capacitate de decolare și avertizare verticală. De aceea, ele pot fi folosite chiar acolo unde nu există pistă de aeroport.

Acest model de avion este folosit în SUA de Forțele Aeriene, de Infanteria Marină și de Comandamentul Operațiilor Speciale.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:01:56

VIDEO: Hong Kong se pregătește pentru o creștere a numărului de călătorii pe măsură ce restricțiile COVID se atenuează

Hong Kong se pregătește pentru o creștere a numărului de călătorii după ce a pus capăt luni (26 septembrie) carantinei hoteliere obligatorii COVID-19 pentru...

Pandemia a afectat siguranța zborurilor

În ultimii doi ani, COVID-19 a devenit un risc serios pentru persoanele care călătoresc cu avionul. Timp de mai multe luni, zborurile au fost...

Războiul Rusia – Ucraina. Patriarhul Moscovei susține că un rus care moare în Ucraina e iertat de toate păcatele

Dacă un militar rus moare în "operațiunea specială" din Ucraina, acest sacrificiu "spală toate păcatele pe care o persoană le-a făcut", susține patriarhul Moscovei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă