13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternațional„Pașapoartele de aur“ amenință securitatea Europei

„Pașapoartele de aur“ amenință securitatea Europei

Vera Jurova, comisar european pentru Justiție, a declarat că „pașapoartele de aur“, care permit statelor să vândă cetățenia lor unor persoane potențial „periculoase“, se află sub supravegherea din ce în ce mai atentă a guvernelor și agențiilor de securitate, fiind un pericol pentru securitatea europeană.

Jurova a descris aceste programe ca „problematice“ și „nedrepte“, aliniindu-se preocupărilor agențiilor secrete europene potrivit cărora ele pot fi exploatate de persoane care dispun de bani pentru a-și cumpăra un acces în Marea Britanie și în Europa.

Organizația pentru cooperare și dezvoltare economică (OECD) a publicat o listă de 21 de state care au programe de vânzare a cetățeniei sau rezidenței, între care trei țări europene: Malta, Monaco și Cipru. Organizația, cu sediul la Paris, a trimis un semnal de alarmă privind amploarea sistemului de vânzare a cetățeniei, care s-a transformat într-un produs comercializat.

În schimbul donațiilor către un fond suveran sau a investițiilor în imobiliare sau obligațiuni de stat, cetățeni străini pot deveni cetățenii unei țări unde nu au trăit niciodată. Alte programe, precum cel aplicat de Marea Britanie, oferă rezidență în schimbul investițiilor importante.

Liderii politici, serviciile de informații se tem că aceste stratageme sunt susceptibile să favorizeze criminali sau oameni de afaceri aflați sub sancțiuni internaționale.

Într-un raport comun, Transparency International și Global Witness arată că UE are aproape 100.000 de noi rezidenți și 6.000 de cetățeni noi în cursul ultimului deceniu prin acorduri gestionate prost și păstrate secrete. Malta și Cipru, aflate pe lista neagră a OECD, au vândut deja cetățenii pentru indivizi din Rusia, China și Orientul Mijlociu. 

 

Spațiu liber pentru rău-făcători

Referindu-se la acest subiect, Jurova a subliniat preocupările legitime ale autorităților europene având în vedere că dacă o persoană periculoasă obține cetățenia unei țări, ea are acces în întreaga Europă.

„Odată ce avem puncte slabe în UE, puncte slabe pe unde este ușor să intri în spațiul european, toată Europa are o problemă“, a declarat Jurova cu ocazia comemorării  unui an de la asasinarea ziaristei malteze anticorupție, Daphne Caruana Galizia, ucisă într-un atentat cu mașină-capcană în Malta.

Comisarul a deplâns lipsa de progres a poliției în descoperirea identității comanditarilor. În general, după comiterea unei crime, dacă autorii au avut un pașaport „cumpărat“, care să le asigure libera trecere, reușesc să dispară imediat, sustrăgându-se autorităților.

Fără să fie preocupate de identitatea și de problemele celor care vor să obțină pașaport maltez, autoritățile de La Valetta vând cetățenia contra unei contribuții de 650.000 euro la fondul de dezvoltare a țării sau a unor investiții de cel puțin 150.000 euro în obligațiuni de stat.

 

Industrie de miliarde de dolari

Lista neagră a OECD conține și țări din Caraibe, care au pus la punct metode moderne de comercializare a cetățeniei. Este vorba despre Antigua-et-Barbuda, Bahamas, Dominica, Grenada, Sainte-Lucie și Saint-Kitts-et-Nevis, care a vândut 16.000 de pașapoarte de la relansarea programului său în 2006.

După analizarea regimurilor de rezidență și de cetățenie în funcție în 100 de state, OECD a precizat că jurisdicțiile care atrag investitori oferind rate de impozitare personale foarte reduse asupra veniturilor provenite din active financiare străine, evitând ca un străin să petreacă mult timp în țară, subminează eforturile luptei contra evaziunii fiscale.

Cel de-al doilea pașaport poate fi folosit abuziv de cei care „ascund averile deținute în străinătate“,  mai arată OECD, a cărei inițiativă este un cadru care ar permite țărilor să coopereze în lupta contra evaziunii, prin punerea în comun a informațiilor și datelor despre potențiali infractori.

O anchetă efectuată de Guardian dezvăluie cum o mică întreprindere de consiliere în materie de patrimoniu a realizat o industrie de „pașapoarte de aur“ în valoare de trei miliarde de dolari și a obținut influență în Caraibe și în Europa.

Pașapoartele caraibiene sunt prețioase pentru că permit călătorii fără viză în 130 de țări, între care Marea Britanie și numeroase state europene, o afacere excelentă pentru bogatele elite ruse, chineze și din Orientul Mijlociu.   

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă