7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalPAȘAPOARTE VACCIN, britanicii ar putea fi primii care să emită pașapoarte anti-Covid

PAȘAPOARTE VACCIN, britanicii ar putea fi primii care să emită pașapoarte anti-Covid

Conform planului guvernului britanic, în patru pași, pentru a ușura blocajul Marii Britanii, limitele legale ale contactului social ar putea fi ridicate până la 21 iunie, dacă sunt îndeplinite condiții stricte:

  • Ca parte a primului pas al planului pentru facilitarea blocării în Anglia:
    – Începând cu 8 martie – Toate școlile se vor deschide cu sporturi și activități în aer liber după școală permise. Recreerea într-un spațiu public în aer liber – cum ar fi un parc – va fi permisă între două persoane, ceea ce înseamnă că li se va permite să se așeze pentru o cafea, o băutură sau un picnic.
    – Începând cu 29 martie – vor fi permise întâlniri în aer liber, fie a șase persoane, fie a două gospodării. Se înțelege că aceasta va include adunări în grădini private. Facilitățile sportive în aer liber, cum ar fi terenurile de tenis sau baschet, se vor redeschide și se vor întoarce sporturi pentru adulți și copii, cum ar fi fotbalul de bază
    – Elevii de gimnaziu pot avea acces la teste și vor fi obligați să poarte măști în sălile de clasă și spațiile comune, cum ar fi coridoarele.
    – Va exista un decalaj de cel puțin cinci săptămâni între fiecare dintre etapele ulterioare ale planului pentru a permite evaluarea impactului modificărilor asupra ratelor de infecție și a internărilor în spitale.
  • Al doilea pas din 12 aprilie ar permite părților majore ale economiei să se redeschidă:
    – Deschideri de magazine neesențiale, coaforuri și unele clădiri publice, cum ar fi bibliotecile, terasele, grădini zoologice, piscine și săli de sport, cazare de vacanță autonomă, cum ar fi închirieri self-catering și campinguri, nu va fi permisă amestecarea interioară între diferite gospodării.
  • Al treilea pas va începe cu 17 mai – dacă datele permit acest lucru – și va vedea „regula celor șase” abolită pentru întrunirile în aer liber, înlocuită cu o limită de 30 de persoane: Johnson a spus că acest pas „va lua în considerare și rolul potențial al certificării statului de Covid “- care s-ar putea referi la așa-numitele” pașapoarte de vaccin “- pentru a ajuta locurile interioare să se redeschidă în siguranță.
  • Înainte de cel de-al patrulea pas, miniștrii vor efectua o revizuire a distanțării sociale și a altor „măsuri pe termen lung” menite să reducă transmisia, inclusiv regula „un metru plus” și purtarea măștilor.
    Aceștia vor lua în considerare, de asemenea, dacă vor ridica îndrumarea „munca de acasă”, pe care guvernul spune că oamenii ar trebui să o urmeze până la finalizarea revizuirii.
  • Al patrulea pas din 21 iunie va vedea potențial eliminarea tuturor limitărilor legale privind contactul social, cu redeschiderea ultimelor sectoare închise ale economiei – cum ar fi cluburile de noapte.Guvernul speră că – de la această dată – vor fi abolite și restricțiile la nunți și înmormântări.
    Liderii de muzică și evenimente au cerut mai mult sprijin financiar pentru sector, șeful unui organism de comerț cu muzică live spunând că industria sa este „în ultima la rând pentru redeschidere” odată cu ridicarea restricțiilor.

 

În prezent, oricine primește o injecție în Marea Britanie primește un card de vaccinare și detaliile trec în dosarele medicale.

 

„Pașaportul” ar putea însemna că informațiile sunt adăugate în aplicația NHS, permițând utilizatorilor de telefonie mobilă să demonstreze că au primit injecțiile.

 

„Cu adevărat dificil”

Laburiștii sunt împotrivă, liderul acestora Sir Keir Starmer a spus: „Instinctul meu este că … [dacă] controlăm corect virusul, și ratele de deces sunt aproape de zero, internările în spital foarte, foarte mici, instinctul britanic în aceste condiții va fi împotriva pașapoartelor de vaccin.

„Cred că această idee, potrivit căreia externalizăm acest lucru proprietarilor individuali, este doar greșită în principiu”.

El a adăugat că „acest lucru este cu adevărat dificil și nu voi pretinde că există un răspuns alb-negru clar, da-nu, un răspuns ușor în acest sens”.

El a spus însă că Laburiștii vor analiza orice propuneri guvernamentale înainte de a decide dacă se vor opune.

În prezent, puburile din Marea Britanie sunt închise

Liderul liberal-democrat, Sir Ed Davey, a declarat că guvernul pare „complet incapabil să se decidă cu privire la certificatele Covid”, adăugând: „Această ultimă stratagemă este cea mai rea dintre toate lumile”.

“Pe lângă faptul că împovărează puburile care se luptă cu costuri suplimentare, ideea că întreprinderile pot interzice în mod voluntar anumiți clienți, cărora nici măcar nu li s-a oferit un vaccin, este profund iliberală”, a spus el.

Reprezentanții industriei de puburi au acuzat guvernul de „derapaj” asupra planurilor de a permite redeschiderea.

Într-o declarație comună, UK Hospitality, British Beer and Pub Association și British Institute of Innkeeping au avertizat că pașapoartele de vaccin ar putea opri „milioane” de tineri care nu au primit vaccinurile și care frecventează pub-urile „de luni de zile”.

Downing Street a declarat că o revizuire în curs analizează modul în care testarea sau vaccinarea ar putea fi utilizate pentru a juca un rol în deschiderea economiei și ar lua în considerare aspectele etice, de confidențialitate, juridice și operaționale.

Premierul Britanic va oferi luni o actualizare a situației Covid.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă