20.4 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăInternaționalPartidul antisistem al rockerului Slavi Trifonov ține în șah clasa politică din...

Partidul antisistem al rockerului Slavi Trifonov ține în șah clasa politică din Bulgaria

Anunţul a venit după ce partidul de centru-dreapta GERB al vechiului prim-ministru Boyko Borisov a recunoscut, pe 23 aprilie, că nu a reuşit să formeze un guvern. GERB s-a plasat pe primul la alegerile parlamentare, însă cu doar 26% din voturi.

„Există un Astfel de Popor” condus de omul de televiziune Slavi Trifonov, a ocupat locul doi la alegeri cu 18% din voturi. Stanislav Trifonov, care este cunoscut de bulgari sub apelativul „Slavi” a speculat în alegeri nemulţumirile generale ale populaţiei faţă de sistem. Partidul a avut în mare un discurs populist ce şi-a concentrat resurse pe atacarea constantă a partidelor mari, relatează rferl. Stanislav Trifonov s-a ferit în campanie să îmbrăţişeze o ideologie politică preferând să atace atât dreapta, cât şi stânga.

Într-o postare pe Facebook, Trifonov a spus că partidul său nu are numărul necesar de parlamentari sau parteneri pentru a forma un guvern stabil şi că nu va accepta sprijinul partidelor tradiţionale pe care le blamează pentru problemele Bulgariei.

„Sprijinul oferit provine de la entităţi politice dăunătoare, lacome şi dovedite a fi compromise. Şi acesta nu este sprijin, ci dependenţa”, a spus el.

Fosta campioană mondială la şah, Antoaneta Stefanova, care fusese numită de Trifonov pentru funcţia de prim-ministru, va returna mandatul de a forma un guvern preşedintelui Rumen Radev, a scris Trifonov.

Radev va cere, conform Constituţiei, unui al treilea şi ultim partid să încerce să formeze un guvern, ceea ce analiştii spun că este puţin probabil.

În cazul probabil în care şi al treilea va eşua, preşedinte va putea convoca alegeri anticipate în termen de două luni.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă