12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalPreşedintele Italiei i-a acordat oficial mandatul de premier lui Giuseppe Conte

Preşedintele Italiei i-a acordat oficial mandatul de premier lui Giuseppe Conte

UPDATE Preşedintele Italiei i-a acordat oficial mandatul de premier lui Giuseppe Conte

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, i-a acordat oficial miercuri mandatul de premier lui Giuseppe Conte, nominalizat ca şef al guvernului de coaliţia formată din partidul Lega, de extremă dreaptă, şi Mişcarea 5 Stele (M5S), informează agenţiile de presă internaţionale.

Conte urmează să prezinte lista cabinetului, care trebuie de asemenea aprobată de şeful statului înainte de învestitura noului guvern. Primirea sa la preşedintele Mattarella a durat mai bine de o oră şi jumătate. Votul în parlament va avea loc probabil săptămâna viitoare.

Viitorul prim-ministru este un profesor de drept din Florenţa, în vârstă de 54 de ani. El nu a fost ales în nicio funcţie publică şi nu are experienţă politică şi de conducere. În prima declaraţie făcută presei după numirea de către preşedinte, el a promis că va fi “avocatul apărării” pentru toţi italienii şi a susţinut că este “conştient de nevoia de a confirma locul Italiei în Europa şi în lume”. 

Formaţiunile populiste Mişcarea 5 Stele şi Liga Nordului l-au propus, luni seară, pe Giuseppe Conte pentru postul de premier al Italiei, dar decizia de nominalizare formală îi va aparţine preşedintelui Sergio Mattarella, informează publicaţiile Corriere della Sera şi La Repubblica, citează Mediafax.

 

Mişcarea 5 Stele (M5S) şi Liga Nordului negociază formarea unei alianţe guvernamentale în Italia, pentru a evita convocarea alegerilor parlamentare anticipate.

După întrevederea cu preşedintele ţării, Sergio Mattarella, Luigi Di Maio, liderul formaţiunii antisistem Mişcarea 5 Stele (populistă, eurosceptică), a anunţat că profesorul Giuseppe Conte este propunerea pentru postul de prim-ministru.

“Giuseppe Conte va fi premierul unui guvern politic. Sunt foarte mândru de acest nume pentru că este sinteza Mişcării Cinci Stele. Nu va împovăra poporul italian. Dacă a fost votat? Făcea parte din echipa mea, l-au votat 11 milioane de italieni”, a afirmat Luigi di Maio.

Giuseppe Conte este profesor de administrație publică la Universitatea din Florența. A studiat la Yale, Sorbona și Cambridge.

Formaţiunea Mişcarea Cinci Stele şi partidul de extremă-dreapta Liga Nordului au criticat în mod repetat accederea la putere a tehnocraţilor care nu au fost votaţi de cetăţeni. Dar, luni, cele două partide populiste l-au prezentat pe Giuseppe Conte, avocat şi profesor universitar fără prea multă experienţă politică, pentru postul de prim-ministru”, comentează cotidianul britanic Financial Times.

“Europa priveşte cu preocupare spre Italia”, a titrat site-ul german de ştiri Tagesschau.de.

 

 

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă