Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Utilizatorii vor avea posibilitatea de a se conecta prin smartphone, NFC, USB, ceasuri sau direct de la propriul calculator prin biometrie

Parola, „veriga slabă“ a securităţii online, va fi desființată

Consorţiul internaţional W3C a aprobat un nou standard prin care se urmărește asigurarea securităţii utilizatorilor online, anunţul intervenind pe fondul uriaşului scandal Facebook provocat de furtul datelor personale.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

17.04.2018 - 01:19

World Wide Web Consortium (W3C), organizaţia care gestionează standardele web, a anunţat punerea în funcţiune a unui nou model de autentificare ce priveşte în principal accesul online la bănci, reţele sociale ori site-uri de comerţ. Instituţia internaţională, care reuneşte peste 400 de mari organizaţii, prevede înlocuirea parolelor cu sisteme de identificare biometrică, valabile pentru uz larg în anii viitori.

Va fi necesar mult timp până când dezvoltatorii își vor adapta programele web la acest nou standard. Considerate piratabile şi prea puţin fiabile, parolele de acces vor fi retrase progresiv.

    Facebook şi Google s-au echipat deja cu sisteme biometrice  

Asociat la FIDO, un standard de autentificare, W3C a cerut acordul reprezentanţilor a peste 30 de întreprinderi precum Apple, Alibaba, Airbnb, Google sau Orange. Utilizatorii vor avea posibilitatea de a se conecta prin smartphone, NFC, USB, ceasuri sau direct de la propriul calculator prin biometrie (recunoaşterea  amprentei, a feţei, a irisului sau a vocii).

Unele computere sunt deja dotate cu echipamentele necesare: cititor de amprente, webcam. În ce priveşte recunoaşterea irisului, sunt necesare camere și programe speciale. Potrivit 01net, acest standard aşteaptă aprobarea W3C din 2015.

Organizaţia anunţă că a convins numeroşi dezvoltatori importanți, precum Opera, Chrome, Edge, Mozilla şi platforme ca Facebook, eBay ori Google. Facebook şi Google s-au echipat deja pentru acest mod de autentificare, botezat FIDO2, complementar parolei.

Potrivit lui Jeff Jaffe, liderul consorțiului W3C, „având în vedere că există numeroase probleme de securitate online şi că nu le putem rezolva pe toate, folosirea parolei este una dintre verigile cele mai slabe“. Practic, numeroşi utilizatori nu respectă cele mai elementare reguli pentru crearea parolei sau sunt prinşi în capcană de hackeri.

W3C arată că securitatea online va fi întărită şi standardul FIDO2 va fi soluţia împotriva phising-ului, a interceptării comunicaţiilor sau furtului de identitate.   

Comentarii

loading...