19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalParlamentul European: Grupul social-democrat va fi condus de o femeie

Parlamentul European: Grupul social-democrat va fi condus de o femeie

Iratxe Garcia va deveni astfel prima femeie în fruntea unui grup de o asemenea importanţă în PE.

Până în prezent, doar Verzii (al patrulea grup în PE, social-democraţii fiind al doilea ca număr de deputaţi, dar în scădere faţă de legislativul anterior) aveau o femeie copreşedinte.

‘În acest moment, în dezbaterea privind responsabilităţile în cadrul grupului S&D se pare că interesele naţionale primează asupra conţinutului şi viziunii despre viitor’, a comunicat serviciul său de presă al lui Udo Bullmann, fără alte precizări.

Bullmann, membru în PE de 20 de ani, conducea Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din 2018, când i-a succedat unui europarlamentar italian.

Preşedintele grupului S&D urmează să fie desemnat în mod oficial marţi.

Iratxe Garcia, care poate profita de succesul socialiştilor spanioli în alegerile din mai pentru a se impune la conducerea grupului S&D, a chemat la construirea unei ‘Europe mai solidare, mai sociale, mai feministe şi mai ecologiste’.

Iratxe Garcia, în vârstă de 44 de ani, născută în Ţara Bascilor, lângă Bilbao, este deja o ‘veterană’ în PE, unde este membră din 2004.

Militantă din tinereţe a Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), ea a fost deputată în parlamentul spaniol între 2000 şi 2004.

De profesie asistentă socială, Garcia, o apropiată a şefului guvernului spaniol, Pedro Sanchez, conduce din 2017 delegaţia PSOE în legislativul european şi este unul din vicepreşedinţii Partidului Socialist European din decembrie trecut.

În PE, Garcia este membră a comisiei pentru dezvoltare regională şi preşedintă a comisie pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen.

În 2017, ea s-a făcut remarcată când a cerut, în plenul de la Strasbourg, sancţionarea unui coleg polonez, eurodeputatul de extremă dreapta Janusz Korwin-Mikke, pentru declaraţiile, considerate misogine, cu privire la munca femeilor.

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă