14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalParlamentul European cere demisia premierului Maltei

Parlamentul European cere demisia premierului Maltei

Joseph Muscat a anunţat, conform Agerpres, la 1 decembrie că va demisiona la mijlocul lunii ianuarie, imediat ce va fi ales noul lider al formaţiunii sale, Partidul Laburist. El a luat această decizie după ce fostul său şef de cabinet, Keith Schembri, a fost reţinut pentru scurt timp de către poliţiştii care anchetează acest caz.

Familia jurnalistei de investigaţii ucise suspectează guvernul lui Muscat de tentativă de muşamalizare. Muscat neagă orice neregulă. La fel şi Schembri, care a demisionat la sfârşitul lunii noiembrie.

Într-o scrisoare distribuită liderilor ţărilor din UE reuniţi joi pentru un summit la Bruxelles, Parlamentul European le cere şefilor de stat şi de guvern să ia poziţie, spunând că misiunea legislativului comunitar care a fost trimisă în Malta a descoperit o situaţie “alarmantă”.

Demisia “amânată” a lui Muscat “reprezintă un risc grav, real sau perceput, că investigaţia asupra crimei şi anchetele conexe vor fi compromise”, au scris eurodeputaţii.

Înainte de începerea Consiliului European, zeci de persoane au demonstrat în faţa Reprezentanţei Permanente a Maltei la UE din Bruxelles împotriva participării lui Muscat la summit.

“Ruşine!”, au strigat protestatarii, afişând o imagine cu Muscat pe care era scris “criminalii”. Aceeaşi imagine a fost afişată, în semn de protest, şi în faţa sediului Comisiei Europene.

Muscat a fost fotografiat şi filmat joi dând mâna cu liderii din UE la începutul summitului.

Preşedintele grupului de centru-dreapta (Partidul Popular) din Parlamentul European, germanul Manfred Weber, a declarat presei că este “un scandal uriaş” că Muscat se află încă în funcţie. El i-a cerut imediat demisia.

Trei bărbaţi consideraţi simpli executanţi, arestaţi la scurt timp după asasinat, sunt judecaţi pentru atentatul cu maşină-capcană în care a murit Daphne Caruana Galizia, pe 16 octombrie 2017, însă ancheta nu a stabilit încă cine a comandat asasinatul.

Un om de afaceri, Yorgen Fenech, a fost inculpat pentru complicitate. El a acuzat mai mulţi înalţi responsabili ai guvernului, în special pe Keith Schembri, spunând că acesta a fost “adevăratul comanditar” al asasinatului.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă