Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Arhivă

Parisul "va interveni" dacă jihadiști francezi capturați în Orient ar fi condamnați la moarte

Parisul "va interveni" dacă jihadişti francezi aflaţi în detenţie în Irak sau Siria vor fi condamnaţi la pedeapsa capitală, a declarat duminică ministrul francez al justiţiei Nicole Belloubet, informează AFP citată de Agerpres.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 28.01.2018 - 20:09

"Bineînţeles că dacă se va pune problema unei pedepse cu moartea, statul francez va interveni", a declarat Belloubet în timpul unei emisiuni politice organizate de mass-media RTL, Le Figaro şi LCI.

Solicitată să precizeze ce acţiuni ar fi mai exact preconizate, ministrul a declarat doar că ar putea fi vorba "de negocieri cu statul în chestiune".

"Încă o dată, va fi un tratament de la caz la caz", a rezumat ea.

Declaraţiile ei fac ecoul unei vii dezbateri ce are loc în Franţa cu privire la soarta cetăţenilor francezi care s-au raliat grupării Stat Islamic în Irak şi Siria şi care, de atunci, au fost arestaţi în aceste ţări.

Până în prezent, guvernul francez s-a declarat favorabil ideii ca aceste persoane să fie judecate în aceste ţări, cu condiţia ca ele să beneficieze acolo de un proces echitabil.

"În calitate de ministru al justiţiei, sunt în mod evident extrem de ataşat unui proces echitabil", a reiterat ministrul francez duminică.

Însă mai multe voci au denunţat această abordare, asigurând că ea ar putea duce la condamnarea cetăţenilor francezi la pedeapsa capitală, în special în Irak unde aceasta este în vigoare.

La 22 ianuarie, o cetăţeană germană a fost în premieră condamnată la moarte în Irak pentru că s-a raliat SI.

De atunci, avocaţii a două jihadiste franceze aflate în detenţie în Irak i-au cerut preşedintelui Emmanuel Macron "o mobilizare fără cusur" în cazul în care acestea vor fi condamnate la moarte.

Câteva zeci de francezi se află în prezent în tabere de detenţie sau închisori în Irak şi Siria, alături de mai multe zeci de copii minori, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Comentarii

loading...